CDA | Onze plannen

Onze plan­nen

  • Baas zijn in eigen buurt
  • Zorgen voor elkaar
  • Ons huis als veilige basis
  • Een fijne plek om te werken, recreëren en reizen
  • Een toekomstbestendig buitengebied
  • Kansen voor jeugd, sport en cultuur
  • Een gemeente die dit alles ondersteunt

Onze stand­pun­ten

Onze standpunten zijn opgehangen aan 7 strategische thema’s

Onze standpunten

Baas zijn in eigen buurt

Je gezin, familie en vrienden, je huis, je straat, wijk, dorp en gemeente. Dát is waar het om draait. Je leefomgeving speelt een belangrijke rol en moet in orde zijn. Inwoners voelen zich in onze gemeente verbonden met het eigen dorp. Dit zien we terug bij de vele vrijwilligers en de vele initiatieven van inwoners die worden waargemaakt. Dit willen we uiteraard zo houden. CDA Gemert-Bakel staat namelijk voor een sterke betrokkenheid van inwoners bij de eigen leefomgeving. Oftewel: baas in eigen buurt. Op die manier creëren we een gemeente waarin iedereen zich thuis voelt. Nu, maar ook toekomstige generaties. De gemeente speelt hierbij een rol, maar onze verenigingen zijn het allerbelangrijkste. Dorpsraden, sportverenigingen, natuurverenigingen en zo nog veel meer. Uitgerekend de verenigingen staan onder druk doordat het veel werk is, met weinig vrijwilligers. De gemeente moet daarom ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld door samen met dorpsraden te werken aan dorpsvisies, of door samen met sportverenigingen te bekijken hoe zij ontlast kunnen worden. Daarnaast introduceren we de Wijkschouw. Het gemeentebestuur gaat eens per jaar ‘schouwen’ in elke kern, samen met de dorpsraad of andere vertegenwoordigers van het dorp. Op deze manier lossen we irritaties op waar u tegenaan loopt in het dagelijks leven. Denk aan losliggende stoeptegels, het ontbreken van haakjes voor plastic zakken, hondenpoep of de verkeersveiligheid in uw wijk. Vaak grote ergernissen die met een kleine ingreep te verhelpen zijn

Ons thuis als fijne basis

Het is fijn wonen in Gemert-Bakel. Dat blijkt wel: de vraag naar woningen is groter dan het aanbod. Daarom zetten wij in op drie essentiële zaken om tot een versnelling te komen:
■ Een flexibele houding bij de ontwikkeling van woningbouwplannen;
■ Een proactieve inzet door woningbouw corporatie Goed Wonen: zorgen voor voldoende sociale (huur)woningen;
■ Aankopen van gronden door de gemeente: het initiatief bij planvorming vaker bij de gemeente. We hebben hierbij specifiek aandacht voor starters- en seniorenwoningen. Voor starters is het momenteel enorm lastig aan een woning komen en senioren willen vaak wel doorstromen maar kunnen dit niet door het beperkte aanbod.
Ook flexibele woonvormen zoals Tiny Houses moeten laagdrempelig zijn. Daarnaast voeren wij het Woonplan in. Zo helpen wij starters met bijvoorbeeld een studieschuld. Maar het belangrijkste is: niet vervallen in ongewenste bureaucratie van regeltjes, maar denken in mogelijkheden. Dit maken we concreet met een afwegingskader, volgens een ‘examenmodel’. Een 10 halen is mooi, maar niet altijd nodig. Wel gaan we voor Cum Laude: minimaal een 8 gemiddeld!
Met dit model wegen we de verschillende normen af tegen de vraag of de ontwikkeling zorgt voor een kwaliteitsverbetering. Voldoende groen in onze kernen blijft bijvoorbeeld erg belangrijk voor ons, maar in sommige gevallen werkt de groennorm belemmerend. Als de kwaliteit van de omgeving omhoog gaat, moet afwijking van de normen mogelijk zijn.

Een toekomstbestendig buitengebied

Ons buitengebied is volop in ontwikkeling. Enerzijds door de agrarische sector zelf, die continu bezig is met verduurzaming en verbetering van milieu en dierenwelzijn. Er blijft daarom ruimte in ons buitengebied voor veehouderij, maar elke ontwikkeling moet een verbetering zijn voor de omgeving.
Anderzijds stoppen de komende jaren veel ondernemers in de veehouderij. Om te voorkomen dat ons buitengebied vervolgens verpauperd en een broedplaats wordt voor criminelen, moet perspectief geboden worden. Het huidige VAB-beleid (vrijkomende agrarisch bebouwing) is gedateerd en dient herzien te worden. Hierbij kijken we ook naar andere ontwikkelingen die bijdragen aan een vitaal platteland, met ruimte voor nieuwe initiatieven. Een regeling om oude bebouwing te slopen in ruil voor nieuwe (rood-voor-rood) wordt hier onderdeel van. Tegen ondermijnende criminaliteit wordt hard opgetreden. Om de volgende generatie een fijne leefomgeving door te geven, zal ook onze gemeente een steentje moeten bijdragen aan de energietransitie. De agrarische sector kan hier bij uitstek een voortrekkersrol in vervullen. We bekijken samen met de sector hoe de gemeente hierbij kan ondersteunen. Tot slot ondersteunen we de vele (lokale) natuurverenigingen bij het beheer en ontwikkeling van natuur. Een fijne omgeving voor planten en dieren is immers van grote meerwaarde voor onze gemeente.

Een gemeente die dit alles ondersteunt

Met een CDA-wethouder op financiën: in acht jaar tijd van €11 miljoen negatief naar €15 miljoen positief! Ook komende jaren passen we op de centen. We blijven de lasten voor u beheersen en maken duidelijke keuzes waarin we investeren. Dit doen we met een slagvaardige gemeentelijke organisatie: servicegericht, faciliterend en die snel kan schakelen. We verbeteren de dienstverlening naar de inwoner verder, met daarbij aandacht voor de minder digitaal-vaardige inwoners. Zolang corona blijft, houden we het coronaloket in stand voor vragen over coronasteun. De komende periode werken we aan nieuw afvalbeleid, zodat we nog eenvoudiger en duurzamer ons afval verwerken. Daarnaast worden ook andere duurzaamheidsinitiatieven gestimuleerd. Tot slot verdient u ook een politiek die dichtbij staat en voor u werkt. Wij staan open voor elk gesprek. Om jongeren meer te betrekken bij politiek richten we een jongerenraad in, die meedenkt en -beslist over besluiten. Het CDA werkt bovendien met korte lijnen naar de provincie en landelijk, waardoor problemen snel aangekaart kunnen worden.

Zorgen voor elkaar

Zorgen vóór elkaar en mét elkaar is meer dan ooit nodig. Al twee jaar lang staat onze (mentale) gezondheid en veerkracht onder druk. Het doet ons beseffen dat we elkaar stiekem harder nodig hebben dan we misschien bij stilstaan. Samen bereiken we immers meer. En juist dat maakt het CDA ontzettend trots op de vele zorgvrijwilligers die zich onverminderd inzetten in onze gemeente! Van mantelzorgers tot de zorgcoöperatie, iedereen is essentieel. De komende jaren willen wij de vrijwilligers daarom verder faciliteren door in te zetten op een nog betere samenwerking met de professionele organisaties. Uiteraard kan niet alles met vrijwilligers opgevangen worden: goede zorg is nodig, voor alle leeftijden én dichtbij. Zonder papieren rompslomp. Dorpsondersteuners, werkgroepen zorg en zorgcoöperatie blijven daarbij een belangrijke rol vervullen. We zetten ons in om eenzaamheid onder onze inwoners, met name bij ouderen en jongeren, zoveel mogelijk tegen te gaan. In samenwerking met de scholen wordt een programma opgezet waarbij jongeren gekoppeld worden aan oudere inwoners en mensen met een beperking. Zo kunnen zij hen helpen om te gaan met een smartphone / tablet / telefoon, te skypen met vrienden en familie of om alerter te zijn op cybercriminaliteit.

Zorgen vóór elkaar en mét elkaar is meer dan ooit nodig. Al twee jaar lang staat onze (mentale) gezondheid en veerkracht onder druk. Het doet ons beseffen dat we elkaar stiekem harder nodig hebben dan we misschien bij stilstaan. Samen bereiken we immers m

Ondanks de coronapandemie worden onze bedrijventerreinen volgebouwd en zijn winkelpanden gevuld. Maar we moeten vooruit kijken. We maken plannen voor nieuwe bedrijventerreinen om ook in de toekomst plaats te kunnen bieden aan ondernemend Gemert-Bakel met voldoende werkgelegenheid. Om duurzame innovatie te stimuleren willen wij in de op te stellen omgevingsvisie experimenteren met minder regels en meer ruimte om te ondernemen. Een goede bereikbaarheid is essentieel. De strijd voor een N279 met 2x2 rijbanen is nog niet gestreden. Een lange omleiding om Dierdonk blijft een ‘nee!’ Ook blijven we ons inzetten voor de aanpak van de grote rotonde N279 en de Beekse brug op korte termijn. Het aanbod van openbaar vervoer mag niet verder verschralen. De huidige buslijnen moeten minimaal behouden blijven. Wegen binnen de bebouwde kom, die toe zijn aan groot onderhoud, pakken we meteen goed aan door ook de verkeersveiligheid direct te verbeteren. Naast werken en reizen kan recreëren niet ontbreken. Om bruisende centra en levendige horeca en retail in alle kernen te behouden, werken we de komende jaren samen verder aan de centrumplannen. In Bakel is afgelopen periode al hard gewerkt, de komende jaren volgt de volgende fase. In Gemert, maar ook in Milheeze en Handel gaan we aan de slag om plannen van papier in praktijk te brengen. Een herontwikkeld kasteel Gemert met toegankelijke tuin is daarbij van grote toegevoegde waarde.

Kansen voor jeugd, sport en cultuur

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Een kind mag niet beperkt worden in zijn of haar ontwikkeling door externe factoren. Voor de jongste jeugd betekent dat voldoende mogelijkheden om te spelen. Daarom herzien we het speeltuinenbeleid of meer speeltuintjes in de wijken wenselijk en mogelijk is. Jongeren moeten zichzelf kunnen ontdekken, om te zijn wie je bent. Een goede uitlaatklep is van belang, bijvoorbeeld door uit te gaan. Helaas worden op een aantal plekken in onze gemeente overlast en vernielingen door hangjongeren gesignaleerd. Jongerenwerk moet voldoende uitgerust worden om samen met politie en gemeente te zorgen dat het ook deze jongeren weer goed vergaat. Voor een fijne schooltijd is ook de huisvesting van belang. Door verouderde bebouwing én nieuwe woonwijken moeten we stevig investeren in de huisvesting van scholen, met name in Gemert. Op de plek van de Berglarenschool moet een nieuw schoolgebouw komen en samen met Stichting GOO en Jenaplanschool de Pandelaar wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn voor Gemert-Noord. Op basis van gedegen onderzoek maken we de keuze voor renovatie óf nieuwbouw van Commanderij College Macropedius. Ook De Eendracht en het Kunstlokaal zijn sterk verouderd. Gezien de grote (financiële) opgave met betrekking tot onderwijshuisvesting, zien wij nu geen ruimte voor de bouw van een compleet nieuw cultuurhuis. Wel investeren we in een grondige opknapbeurt, zodat beide panden de komende jaren weer volop benut kunnen worden voor culturele ontplooiing en ontspanning in onze gemeente. Corona laat ons beseffen dat onze gezondheid geen vanzelfsprekendheid is. (Mentaal) gezond blijven door sport, beweging en een gezonde levensstijl is cruciaal. Daarnaast zorgt sport voor maatschappelijke betrokkenheid en geeft het plezier. Al onze sportvoorzieningen moeten behouden blijven. De gemeente ondersteunt dit, eventueel door samen met verenigingen te bekijken of overkoepelende besturen (omnisportverenigingen) kunnen helpen.

Nog vragen?

Stefan helpt je verder