08 december 2019

CDA-fractie stemt in met begroting 2020

Maandag 4 november is de begroting van onze gemeente voor het nieuwe jaar behandeld in een extra lange raadsvergadering. Van half 5 s’middags tot 11 uur s’avonds is door alle partijen met het college gediscussieerd over wensen en financiële gevolgen van het te voeren beleid voor 2020. Waar een half jaar geleden nog een tekort dreigde van 3 miljoen euro heeft het college dit weten om te zetten in een klein overschot. Het CDA heeft voor deze transitie het college en ambtenaren bedankt.

Voor het CDA is behoud van leefbaarheid in alle vier kernen van onze gemeente prioriteit nummer één. Onze gemeente heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in sportvoorzieningen en scholen. Prachtige buitensportparken in Gilze en in Rijen, een moderne atletiekbaan voor Spiridon, nieuwe sporthal met zwembad D’n Butter in Rijen, een nieuw MFA in Molenschot en nieuwe of gerenoveerde basisscholen met speelvoorzieningen waar op een prettige en gezonde manier onderwijs kan worden gegeven. Twintig miljoen euro heeft dit alles gekost maar dan heb je ook iets om trots op te zijn.

Voor 2020 en verder staan belangrijke projecten op stapel. Afronding van de nieuwbouw van basisschool De Wildschut, Renovatie/nieuwbouw van sporthal Achter de Tuintjes in Gilze en de Margriethal in Rijen, doorontwikkeling van de spoorzone, met onderdoorgang, en renovatie van het openbaar gebied in Gilze west en Rijen noord-oost.

Het CDA maakt zich zorgen om de kosten in het Sociaal Domein. De kosten voor jeugdzorg en WMO staan onder druk. Niet alleen bij ons maar nagenoeg in alle gemeenten in Nederland. De uitvoering van deze domeinen is in 2016 door het Rijk overgeheveld naar de gemeenten zonder daarbij voldoende geld te geven. Omdat de toezegging van de minister voor extra geld niet structureel is zal onze fractie dit positief kritisch blijven volgen.

Door het Trimbos-instituut is gewezen op de gezondheidsgevaren van het gebruik van lachgas. Daarom heeft het CDA, gesteund door alle andere fracties, een motie ingediend “ Lachgas is geen lachertje”, waarin het college wordt verzocht de mogelijkheid voor het verbieden van het gebruik van lachgas op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening en/of evenementenvergunning. Deze motie is raadsbreed aangenomen met toezegging door de portefeuillehouder om voor 1 april 2020 duidelijkheid te geven of opneming in APV en evenementenvergunning mogelijk is.

Jac Wouters, fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.