11 februari 2023

CDA GR is blij met voorstellen en toezeggingen rondom huisvesting

Het CDA is voor een nieuw ABG kantoor in Rijen. Ook zijn we blij met de toezeggingen van de wethouder over inspraak bij het verder uitwerken van de bestuurszetel en gemeentebalie in ons huidige gemeentehuis. Daarmee blijft het monumentale gebouw behouden voor onze gemeente.

Op 13 februari is door de gemeenteraad het raadsvoorstel besproken om enerzijds geld beschikbaar te stellen voor een nadere uitwerking van de huisvesting van de ambtenaren van de ABG gemeenten in een nieuw kantoorpand op de voormalige hockeyvelden in Rijen en anderzijds de huisvesting van onze eigen bestuurszetel en gemeentebalie in het gemeentehuis. De plannen zoals die nu voorliggen zijn geheel in de lijn met het standpunt dat het CDA hierover steeds heeft ingenomen.

Eén nieuw kantoor voor ambtenaren

Momenteel werken de ambtenaren vanuit drie verschillende locaties voor één ambtenarenorganisatie. Het CDA Gilze en Rijen is altijd voorstander geweest om na de ambtelijke fusie ook door te pakken en de ambtenaren gezamenlijk te huisvesten in één kantoorpand in Rijen. De voormalige hockeyvelden zijn hiervoor een uitermate geschikte locatie. De ambtenaren zullen dan kunnen werken vanuit een nieuw, toekomstbestendig duurzaam en hoogwaardig kantoor, dicht bij het NS-station en ook per fiets of auto goed bereikbaar. Dit alles zal positief zijn voor de onderlinge samenwerking en voor de aantrekkelijkheid als werkgever.

Behoud gemeentehuis

De bestuurszetel met de raadszaal en de gemeentebalie blijven gehuisvest in het huidige gemeentehuis. Het monumentale en representatieve pand kan op deze manier haar functie behouden. Doordat de ambtenaren uit het pand vertrekken, zal er ruimte over zijn. De wethouder heeft toegezegd dat de gemeenteraad onder meer via een op een later tijdstip te houden raadsinformatieavond, betrokken blijft bij de uiteindelijke beslissing over de verdere invulling en indeling van het pand.

Financiën

De nieuwe plannen hebben echter ook financiële gevolgen. Het CDA gaat nu akkoord met het verstrekken van budget om de plannen te gaan uitwerken, een zogenaamd voorbereidingskrediet. Maar we hebben wel aangegeven dat voordat de plannen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen gaan worden, hier ook financiële dekking voor moet zijn binnen de begroting. De wethouder heeft op dit punt toegezegd dat hij daar dit voorjaar in de perspectiefnota op terugkomt.

Bert Rops, commissielid middelen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.