20 november 2022

CDA ondersteunt particulier initiatief onderhoud groen in Gilze van harte.

Gilze is de kern binnen onze gemeente waar groen en biodiversiteit het meest en mooist floreert. Het midden in het dorp gelegen park MOLLEBOS fungeert al decennia lang als groene long waar het goed toeven en verblijven is. Het Mollebosfist, jaarlijks met Pinksteren gehouden, is niet meer weg te denken.

Groen in Gilze

Maar naast het Mollebos beschikt Gilze over andere groene pareltjes zoals het wandel en verblijfgebied De Warande, De Siertuin, voorheen de tuin van Henk Goeijers, en sinds kort eigendom van de gemeente, landschapspark De Steenakker aan de Ridderstraat en het parkdeel van het centrumplan Gilze zijn groene oases die het waard zijn gekoesterd te worden. Samen met het recent gerenoveerde Bisschop de Vetplein en het nieuwe winkelcentrum maakt dat het goed wonen is in Gilze.

Zorgen om parkdeel

Zijn er dan geen zorgen? Ja die zijn er wel. Onderhoud van al dit moois vergt veel tijd en geld. Geld dat ook in onze gemeente schaars is en goed besteed en verdeeld dient te worden binnen alle vier kernen van onze gemeente. Zo vergt het kunstwerk land-art van Jan van IJzendoorn in het parkdeel van het centrumplan meer geld en tijd. Reeds in 2015 gestart met dit traject is het in 2022 slechts gedeeltelijk gerealiseerd tot ongenoegen van de omwonenden. Realisatie van het totale kunstwerk zal in 2024 plaatsvinden en nog meer geld kosten dan gepland. Van de wethouder wordt creativiteit gevraagd een en ander te verwezenlijken.

Particulier initiatief onderhoud

Gelukkig staat de gemeente hierin niet alleen. Betrokken inwoners uit Gilze hebben de handen ineen geslagen om onze gemeente hierin te helpen. Onder de bezielende leiding van Huub Quirijnen is recent de Stichting Vrienden Mollebos opgericht. Een groep enthousiaste vrijwilligers en omwonenden die begaan zijn met het onderhoud van het park. Om de twee weken wordt er gespit en geveegd om het park netjes te houden.

Een zelfde initiatief is ontstaan uit de bewoners van Buurtvereniging Parkzicht. Ontstaan uit onvrede over het langdurige proces met tot op heden minimaal resultaat. Wij wensen de werkgroep alle goeds om dit plan samen met de gemeente tot een succes te maken.

Jac Wouters,

Commissielid Ruimte CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.