16 februari 2018

CDA voor een groene gemeente

Een mooi dorp is een groen dorp. In al onze dorpen moeten dus voldoende bomen, struiken en mooie plantsoenen zijn. En die moeten goed worden onderhouden. Want de positieve effecten van groen op onze gezondheid zijn bewezen. Daarnaast is voldoende groene aanplant dé manier om hittestress en wateroverlast tegen te gaan. Ons buitengebied moet ook echt buitengebied blijven: voldoende ruimte voor landbouw, maar ook voor recreatie. Zo kunnen boeren blijven boeren en kan iedereen genieten van een aantrekkelijk landschap.

Voldoende groen in onze wijken is van groot belang voor de leefbaarheid. Daarom wil CDA ook de komende jaren inzetten op enerzijds ruim baan voor groen bij nieuwbouwprojecten en anderzijds op het vergroenen van de bestaande bebouwing. Dat betekent bijvoorbeeld dat we op het perceel van de Margriethal in Rijen veel groen willen zien, waar inwoners van kunnen genieten en waar kinderen kunnen spelen. Toekomstige woningbouw aan de Oranjestraat in Gilze moet ook een groene uitstraling krijgen, zodat het daar fijn wonen is. Ook Bram van Druten, nummer 9 voor CDA Lokaal, vindt een groene wijk erg belangrijk

Bram, wat betekent een groene wijk voor jou?

“Een groene wijk is voor mij belangrijk omdat het mij rust en ontspanning biedt. Ik maak graag een wandeling door het dorp en het groen in de omgeving omdat het me helpt mijn gedachten te verzetten. Ik zie wekelijks in mijn eigen omgeving dat ik hierin niet de enige ben. Mijn kinderen spelen ook liever buiten als ze in een groene omgeving kunnen klauteren, klimmen of bijvoorbeeld voetballen. Een groene wijk nodigt dus uit om buiten te zijn. En dat draagt bij aan een gezond en vitaal leven. Het goed onderhouden van groenvoorzieningen is hierbij essentieel.”

Het buitengebied moet hoe dan ook zijn landelijke uitstraling behouden. Daardoor is het een prachtige toeristische bestemming – met ruimte voor verdere ontwikkeling van Toerlezjoere – zonder dat onze boeren daar last van hebben. De belangen van de primaire land- en tuinbouw staan nog altijd voorop. Een flexibeler bestemmingsplan biedt hierin mogelijkheden. In Hulten of in Molenschot willen wij daarnaast een kinderboerderij met pluktuin realiseren. Een prachtige plek voor kinderen om verder kennis te maken met de natuur en daarnaast bij uitstek geschikt als beschutte werkplaats. Alwijn ten Cate, nummer vijf voor CDA Lokaal, is hier groot voorstander van

Alwijn, waarom een kinderboerderij?

“Vroeger ging ik met mijn ouders naar de kinderboerderij bij ons in de buurt. Knuffelen met konijnen deed ik en later kon ik ook met geitjes, koeien en varkens omgaan. Vooral de medewerkers die daar een beschutte werkplek hadden, hebben mij de liefde voor dieren en de natuur bijgebracht. Met mijn kinderen moest ik hiervoor buiten de gemeente reizen. Niet iedereen heeft die mogelijkheid en daarom zou een kinderboerderij met beschutte werkplekken mooi zijn. Zeker in combinatie met een pluktuin in Molenschot of Hulten maakt dat van deze kernen een fijnere plaats voor jong en oud.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.