16 september 2023

CDA: voorrang inwoners Gilze Rijen bij huur- en koopwoningen.

De Nederlandse woningmarkt heeft de afgelopen jaren te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen zoals stijgende huizenprijzen, een tekort aan betaalbare woningen en een toenemende druk op de huurmarkt. Om deze problemen aan te pakken heeft de Tweede Kamer een nieuwe huisvestingswet aangenomen. Deze wet is vooral bedoeld om de woningmarkt eerlijker en toegankelijker te maken. 

Door het tekort aan woningen is het nu vaak moeilijk om ertussen te komen als woningzoekende. Met name betaalbare woningen zijn schaars. Starters en middeninkomens krijgen steeds minder kansen. Veel jongeren willen zeker wel de eerste stap zetten naar hun eerste woning, maar kunnen dat niet. Door de nieuwe huisvestingswet kunnen gemeenten meer sturen op de woonruimteverdeling.

Een lokale gemeenschap is belangrijk

Een lokale gemeenschap is belangrijk. Het is een plaats waar mensen wonen, werken, sporten, opgroeien en ouder worden. Hier ontstaan vriendschappen, buren helpen elkaar, je ontmoet elkaar in het dorp of bij (sport)verenigingen en er wordt aan vrijwilligerswerk gedaan. Het gemeenschapsleven verhoogt welzijn, levensgeluk en veiligheidsgevoel. Lokale gemeenschappen zijn de hoeksteen van een sterke samenleving.

Nieuwe huisvestingswet

Het is dus belangrijk dat iedereen de kans krijgt om in het dorp te blijven wonen waar men is opgegroeid. Door de problemen op de woningmarkt wordt dit echter steeds moeilijker. Volgens de nieuwe huisvestingswet mogen gemeenten 50% van de beschikbare huurwoningen toewijzen aan mensen met een economische, maatschappelijke of lokale binding. De gemeente mag dus zelfs bepalen dat 50% wordt toegewezen aan de inwoners van de eigen gemeente. Ook mogen gemeenten koopwoningen tot de NHG-grens (€ 355.000 in 2022) toewijzen aan de eigen inwoners. Met de nieuwe huisvestingswet krijgt de gemeente Gilze-Rijen dus meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jij in de gemeente kunt blijven wonen.

Het CDA Gilze-Rijen is groot voorstander van het kunnen blijven wonen in je eigen dorp.

Meer weten over dit onderwerp: Richard Oprins, fractie ondersteuning. [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.