21 oktober 2022

Goede AED-dekking belangrijk.

Vorig jaar ontving de gemeenteraad voor het eerst een burgerinitiatiefvoorstel. In dat voorstel werd aandacht gevraagd voor de AED-dekking in ons buitengebied. Dit is een heel belangrijk onderwerp dat ons allen kan raken.

Wat vooraf ging

In de gemeenteraadsvergadering van 22 november 2021 lichtte de indiener voor de eerste keer het burgerinitiatief toe dat door meerdere inwoners en organisaties is ondersteund. Vervolgens is het voorstel in januari 2022 besproken in de commissie samenleving met daarbij een eerste reactie vanuit het college. De conclusie werd toen getrokken dat er eerst een gedegen onderzoek moest komen naar het aantal beschikbare AED’s en de dekking daarvan in het buitengebied. Inmiddels zijn de bevindingen van het onderzoek bekend en besproken in de commissie samenleving van september.

Uitkomst onderzoek

Uit het onderzoek is onder andere naar voren gekomen dat de AED-dekking in ons buitengebied voldoende is. Tegelijkertijd wordt geadviseerd om vier AED’s extra aan te schaffen om het buitengebied nog beter af te dekken. Het college heeft aangegeven bereid te zijn dit advies op te volgen en dat is volgens het CDA een goede zaak. Ook de indiener van het burgerinitiatief en andere fracties reageerden over het algemeen positief op het onderzoek en op de reactie van het college. De indiener was met name tevreden over het toevoegen van de extra AED’s.

Raadsvergadering

In de raadsvergadering van afgelopen maandag heeft het CDA samen met andere partijen een amendement ingediend. Dit was nodig om het oorspronkelijk voorstel aan te passen. Daarin werd bijvoorbeeld gevraagd om onderzoek te doen. Het onderzoek is afgerond en de conclusie werd getrokken dat vier extra AED’s wenselijk zijn in het buitengebied. Het CDA bedankt de initiatiefnemer(s) voor het gedane werk dat heeft geleid tot een nog betere veiligheid voor onze inwoners. Want elke minuut, elke seconde telt in levensbedreigende situaties!

Contact kan via [email protected]

Janet Frankemölle-Bolier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.