15 januari 2023

Hoe verder met de spooronderdoorgang Julianastraat?

De huidige coalitie heeft gekozen voor een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers. Het CDA vindt veiligheid voor iedereen belangrijk. Zeker ook voor verkeersdeelnemers die kwetsbaarder zijn in het verkeer en meer risico lopen. Maar ook hebben wij steeds aandacht gevraagd voor de hulpdiensten waaronder de aanrijroute van de brandweer naar Rijen-Zuid.

Hoogte tunnel

De coalitiepartijen hebben gekozen voor een tunnel met een hoogte van 2,5 m voor fietsers en voetgangers. Hierdoor kan de brandweer geen gebruik maken van deze route zoals in het oorspronkelijke plan wel het geval was. Genoeg alternatieven zou je denken, maar dat is toch iets complexer. Het rapport dat hierover in december is verschenen is duidelijk: de eerdere opties zijn opnieuw bekeken (uitgezonderd de optie onderdoorgang Julianastraat met een hoogte van 3,5 m). Van de opties lijken er twee over te blijven waar minder bezwaren aan kleven, maar nog steeds met veel kanttekeningen. Het betreft de routes via de nieuwe tunnel bij de Oosterhoutseweg en de spoorwegovergang bij de Vincent van Goghstraat.

Kanttekeningen 

De nieuwe tunnel aan de Oosterhoutseweg is in aanbouw en zou een alternatief kunnen zijn voor de brandweer om bij calamiteiten naar Rijen-Zuid te rijden. Het rapport vermeldt echter dat dit 3 minuten en 15 seconden extra aanrijtijd betekent vergeleken met de huidige route via de spoorwegovergang bij de Julianastraat. Het CDA maakt zich daar ernstige zorgen over want in een noodsituatie telt iedere seconde. Het andere alternatief gaat via de spoorwegovergang bij de Vincent van Goghstraat. Hierbij zijn behoorlijk wat aanpassingen nodig om deze route geschikt te maken voor de snelheid die een brandweerauto nodig heeft bij het uitbreken van bijvoorbeeld een woningbrand. Wat doet dit met het woongenot, de veiligheid in de wijk en wat gaan deze aanpassingen kosten?

Hoe verder?

Het CDA heeft nog steeds vragen over de veiligheid, de financiën maar ook over bereikbaarheid van bijvoorbeeld winkels. Pas als afspraken over de verdeling van de kosten tussen rijk, provincie en gemeente opnieuw zijn vastgelegd en een goede oplossing voor de brandweer is gevonden kan een weloverwogen besluit worden genomen over dit omvangrijke project.

Wilt u met ons in gesprek? Stuur een mailtje naar j.frankemolle@cdagilzerijen of [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.