18 februari 2023

Hoe wilt u door de gemeente worden aangesproken?

Het CDA Gilze en Rijen is van mening dat iedereen ertoe doet. Dat zeggen we al jaren en daar is niets aan veranderd. Goed inclusiebeleid van de gemeente is daarom erg belangrijk. Een aantal fracties is van mening dat de gemeente in de aanhef van brieven beter ‘Beste inwoner’ kan gebruiken in plaats van meneer of mevrouw. Op die manier hopen ze de gemeente inclusiever te maken. Het CDA vindt dit te makkelijk gedacht.

Persoonlijke benadering

Het CDA heeft grote moeite met een algemene aanhef zoals ‘Beste inwoner’ en ik zal u uitleggen waarom. Het CDA vindt het inclusiebeleid van de gemeente belangrijk. In onze gemeente moet iedere inwoner kunnen zijn wie die is. Dat staat buiten kijf. Maar door eenvoudigweg de aanhef te veranderen in ‘Beste inwoner’ doe je dat juist niet. We zien veel meer in een oproep van de gemeente om als inwoners in persoonlijke correspondentie anders wensen te worden aangesproken, zij dit kunnen aangegeven bij de gemeente. Er zijn ook veel inwoners die er juist wel prijs op stellen om als mevrouw of meneer te worden aangesproken.

Motie

Op 13 februari werd over de inclusieve aanhef van gemeentelijke brieven een motie ingediend door fracties van de PvdA, GGR, D66 en GB. In eerste instantie kon het CDA deze motie niet steunen om bovengenoemde redenen die we ook in de raad hebben uitgesproken. Het CDA is zeer tevreden dat wethouder Doremalen goed heeft geluisterd naar onze opmerkingen. Ze heeft toegezegd om het gevraagde ‘onderzoek’ breder te trekken en daarin onze opmerkingen mee te nemen. Het CDA vindt dat de wens van de inwoner hierin leidend moet zijn en niet die van de politiek.

Inclusief

Bij een inclusieve samenleving hoort het woord pluriformiteit. Dat woord betekent letterlijk: Veelvormigheid. Iedereen mag er zijn, iedereen doet ertoe. En dat laatste bereik je in onze ogen juist niet door in persoonlijke brieven van de gemeente iedereen terug te brengen tot ‘Beste inwoner’.

Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u contact met ons stuur dan een mailtje naar [email protected]

Janet Frankemölle, fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.