10 december 2023

Iedereen hoort erbij.

In heel Nederland en dus ook in onze gemeente Gilze en Rijen hebben de kiezers zich op 22 november uitgesproken. De uitslag was niet die waarop het CDA had gehoopt. We maken ons zorgen. Een tolerante en een inclusieve samenleving is helaas niet voor alle gekozen partijen even vanzelfsprekend. Het CDA staat voor een samenleving waar iedereen bij hoort.  

Er is werk aan de winkel. In de commissie Samenleving wordt het inclusiebeleid van onze gemeente besproken. Inclusie is geen losstaand begrip maar moet verankerd zijn in het gehele gemeentelijke beleid. De gemeente kan de randvoorwaarden scheppen maar we zullen het samen moeten doen. Ambtenaren, politiek, scholen, bedrijfsleven, geloofsgemeenschappen, maatschappelijke organisaties, verenigingen én inwoners. We moeten oog hebben voor elkaar en geen enkele groep uitsluiten of buitensluiten.

Wegnemen drempels

Het wegnemen van fysieke drempels lijkt makkelijk maar in de uitvoering moet er nog heel wat gebeuren. Ongelijke stoepen, onneembare trapjes en drempels zijn maar een paar voorbeelden. De gemeente moet samen met ervaringsdeskundigen kijken wat verbeterd moet en kan worden in de openbare ruimte en publieke gebouwen. Inwoners die weten hoe het is om met een beperking te leven, kunnen als beste vertellen waar ze tegenaan lopen. Bij nieuwe projecten, waaronder woningbouwprojecten, moet al aan de voorkant mee worden gekeken en mee worden gedacht door deze ervaringsdeskundigen. Gesproken en schriftelijke taal moet goed te begrijpen zijn. Zorg dat regels en  formulieren niet extra ingewikkeld worden gemaakt. Help mensen de weg te vinden. En zorg voor persoonlijk contact.

Ieder mens is uniek

Inclusief betekent dat er plek is voor iedereen. Ieder mens is uniek. Dat houdt ook in dat iedereen mag zijn hoe die is en dat we elkaar respecteren. Het mag niet uitmaken welke afkomst, geloof of geaardheid je hebt. Maar dit alles kan nog zo mooi op papier worden gezet, het vergt inzet van ons allemaal. Met het vaststellen van het beleidskader inclusie wordt op 18 december een belangrijk besluit door de gemeenteraad genomen. Voor een échte inclusieve, veilige en tolerante gemeente is iedereen nodig.

Contactgegevens CDA: Janet Frankemölle [email protected] of Connie Hartog [email protected]  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.