23 februari 2024

Jongerenaanjager is aan de slag.

Sinds kort is onze gemeente een jongerenaanjager rijker. Haar naam is Julie en ze is er voor alle jongeren tussen 12 en 21 jaar uit Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen. Haar vraag: ‘Wat wil jij anders?’

De jongerenaanjager is in dienst van de ABG  en is de schakel tussen jongeren en de gemeente.  Een goed communicatieplan is belangrijk om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Instagram @jongerenaanjagerjulie. Ook is er een uitnodigende flyer gemaakt. Maar die informatie moet natuurlijk wel daar liggen waar jongeren komen. Denk aan scholen of (sport)verenigingen.

Jeugdgemeenteraad

Het CDA vindt de stem van jongeren belangrijk. We zijn blij met onze jeugdgemeenteraad die ieder jaar wordt geïnstalleerd. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen gaan aan de slag met onderwerpen die zij belangrijk vinden. In 2019 was dat bijvoorbeeld zwerfafval en dit jaar is duurzaamheid één van de speerpunten. Zij worden daarin begeleid door het jongerenwerk. Deze enthousiaste groep waaiert na de basisschool uit over de diverse scholen voor voortgezet onderwijs in de omgeving. Daarmee komt ook de betrokkenheid bij de gemeente vaak op een wat lager pitje te staan.  

Jongeren vanaf 12 jaar

Na de basisschool moet de stem van onze jongeren ook worden gehoord. De jongerenaanjager zoekt daarom onder andere contact met scholen voor voortgezet onderwijs in Dongen, Tilburg en Breda. Ook na het afronden van het VO is de input van jongeren belangrijk.  Het CDA heeft aan de wethouder gevraagd wat er gebeurt met de input van de jongeren. Zij heeft gezegd dat er goed wordt gekeken welke voorstellen gedurende het jaar kunnen worden meegenomen in bijvoorbeeld bestaand beleid. Ook is voor het uitvoeren van kleine projecten die worden aangedragen, in 2024, een bedrag van € 5000 gereserveerd. Een goede terugkoppeling naar de jongeren (via de jongerenaanjager) is belangrijk. Ook als iets niet kan worden uitgevoerd moet dat duidelijk worden toegelicht. Het CDA erg benieuwd naar het verloop en zal hier regelmatig naar informeren. Eind 2024 volgt een evaluatie over de pilot.

Contact met het CDA: [email protected] of [email protected]  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.