14 september 2022

Laaggeletterdheid uit de wereld

Tijdens het schrijven van dit artikel is het de internationale dag van de alfabetisering. Ieder jaar vragen de Verenigde Naties (door UNESCO) op 8 september aandacht voor dit belangrijke onderwerp. Op dit moment zijn er wereldwijd 759 miljoen volwassenen die niet kunnen lezen of schrijven. Een groot deel daarvan woont in ontwikkelingslanden maar ook in Nederland komt laaggeletterdheid helaas nog steeds voor.

UNESCO

De UNESCO voert wereldwijd actie om op deze dag organisaties, overheden, dus ook de gemeenten en vrijwilligers te vragen om kinderen en volwassenen te leren lezen en schrijven. Niet of beperkt kunnen lezen of schrijven levert bijvoorbeeld problemen op bij het zoeken naar (ander) werk. In veel ontwikkelingslanden gaan veel kinderen niet naar school omdat ze noodgedwongen moeten werken. En dus blijft de geschiedenis zich herhalen als hier geen verandering in komt.

Gemeente Gilze en Rijen

Ook in Nederland kunnen 2,5 miljoen volwassenen niet of onvoldoende lezen en schrijven. Het CDA vindt dat we volwassenen en kinderen moeten blijven helpen om dit wél onder de knie te krijgen. Gelukkig gebeurt in de gemeente Gilze en Rijen heel veel. Zoals een taalhuis in de bibliotheek, het VIP met vrijwilligers die zich inzetten als taalmaatje of voor het project “Gilze Rijen leest voor” en extra taalprogramma’s op school en de voorschoolse opvang. De gemeente moet in haar eigen rol al het mogelijke doen om dit te blijven faciliteren. Het VIP heeft een belangrijke sleutelrol omdat juist zij uitstekend in staat zijn om vrijwilligers te werven en te koppelen. Daar moet de gemeente heel zuinig op zijn!  

Taalprogramma

Een baby praat nog niet maar maakt wel geluidjes en langzaam maar zeker gaat het brabbelen over in woordjes en zinnetjes. Ouders geven het voorbeeld door te praten met hun kind of door het voor te lezen. Als dit allemaal niet zo vanzelfsprekend is dan moeten zowel de volwassenen als de kinderen geholpen worden door juiste begeleiding en een goed taalprogramma. Alleen zo kunnen we samen proberen laaggeletterdheid te doorbreken.

Reageren of meepraten? Stuur een mailtje naar Janet Frankemölle [email protected] of bel naar 06 16316102 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.