07 juni 2023

Opgave woningbouw is onverminderd groot.

We bouwen niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst. Daarom is een visie op wonen zo ontzettend belangrijk. Voor een goede planning moet je vooruitkijken. Wat zijn de gevolgen van de vergrijzing en hoe zorgen we ervoor dat de jeugd van nu, over 10 of 20 jaar hier ook kan wonen in een groene leefomgeving.

Het CDA vindt het belangrijk dat er evenwichtig wordt gebouwd. Starters, spoedzoekers, gezinnen, alleenstaanden en senioren hebben allemaal hun specifieke behoeften op de woningmarkt. Door nieuwe woningen te bouwen komen er ook weer woningen vrij. Het is dus heel belangrijk om goed te onderzoeken welke soorten woningen er nodig zijn om onze inwoners ook in de toekomst zo passend mogelijk te laten wonen. Passend bij de levensfase en passend bij het besteedbare inkomen. Daarnaast hebben we ook te maken met woningzoekenden van buiten de gemeente. Naast werk kan ook zorg voor familie een reden zijn om in (weer) onze gemeente te gaan wonen. Hoe we onze (toekomstige) woningen willen verdelen onder de diverse doelgroepen moet zorgvuldig worden onderzocht.

Regionale samenwerking

Onze gemeente Gilze en Rijen ligt tussen Breda en Tilburg. Het CDA ziet de meerwaarde van het meedoen van onze gemeente aan het overleg van de Stedelijke Regio Breda Tilburg (SRBT) om in gezamenlijkheid de woningbouwopgave vorm te kunnen geven. En om in dat overleg in te brengen wat mogelijk en haalbaar is voor onze gemeente. Het gaat dan niet alleen om het bouwen van woningen maar ook over de leefomgeving. Het groene buitengebied van Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen is aantrekkelijk voor onze inwoners maar ook voor de inwoners van de grote steden. Even weg uit de drukte, een fietstocht maken of een wandeling door de bossen zijn van grote toegevoegde waarde. Onze dorpen mogen niet vastgroeien aan de grote steden om ons heen.  

Gemeenten, de waterschappen en de provincie gaan afspraken maken over de belangrijke opgaven in de regio Breda-Tilburg voor de komende 10 jaar. Die worden vastgelegd in een verstedelijkingsakkoord met het Rijk. Het CDA volgt dit proces op de voet.

Contact kan via Janet Frankemölle [email protected] of [email protected] 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.