03 december 2023

Sporthal Achter de Tuintjes moet snel worden gebouwd.

Het project Sporthal achter de Tuintjes is een project van een heel lange adem. Al in 2017 is een eerste voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Gebruikers van de sporthal gaven toen al aan de voorkeur te hebben voor een sporthal op de huidige plek.

Diverse wensen werden ingebracht en een programma van eisen werd opgesteld. Vele gesprekken werden gevoerd en uiteindelijk leek een combinatie van nieuwbouw en renovatie de beste keus. Het vervolg verliep moeizaam.

Van renovatie naar nieuwbouw

Gebreken kwamen aan het licht en niet duidelijk was of de 50 jaar oude stalen constructie nog voldeed. Uiteindelijk werd kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 door een aantal partijen de politieke keuze gemaakt om een volledig nieuwe hal te bouwen. Het CDA vond dat toen te vroeg omdat op dat moment de dekking nog ontbrak. Uiteindelijk is die gevonden maar dat werd pas duidelijk in mei 2022.    

Extra geld nodig

Bij de perspectiefnota 2023 stond de teller voor de nieuwbouw inmiddels op ruim 10 miljoen. Het CDA vond dat heel veel geld maar stemde in omdat er een sporthal voor de scholen en verenigingen in Gilze moest komen. Vorige maand kwam de onverwachte mededeling van wethouder Machielsen dat het geld niet toereikend is. Er moet nog eens 2,5 miljoen worden bijgepast. Bijvoorbeeld inschattingsfouten bij de brandveiligheid en daardoor een aangepast ontwerp en personele wisselingen hebben gezorgd voor een langere doorlooptijd. En ook ambtelijke uren kosten geld. Bovendien zijn ook de bouwkosten weer gestegen.

Sporthal is nodig  

Het CDA heeft uiteindelijk ingestemd met het extra benodigde geld omdat de sporthal nu zo spoedig mogelijk moet worden gebouwd. Inwoners en verenigingen in Gilze mogen niet nog langer in onzekerheid verkeren. We gingen daarom niet mee in het voorstel van VVD en D66 om een nieuwe locatie op Verhoven te onderzoeken. De aanname dat dat goedkoper zou zijn vinden we niet onderbouwd. En nog meer onderzoeken en dus verder uitstel vinden we als CDA onverstandig. De kans dat de sporthal dan nog duurder wordt is groot.

Contact: [email protected] of [email protected]  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.