17 februari 2019

Stem 20 maart duurzaam en lokaal!

Klimaatverandering is echt. Het komt door mensen en we moeten er wat aan doen. Anders gaat het mis. Elke stap die we kunnen zetten in de richting van duurzame energieproductie, die moeten we ook zetten. Momenteel stijgt het aandeel duurzame energie wel, maar wekken we absoluut gezien ieder jaar méér grijze energie op.

Dat het zo’n grote taak is, ontslaat ons niet van de plicht een begin te maken. Een beetje realisme hoort er wel bij. Op korte termijn kunnen we niet alles uit zon, wind of biomassa halen. Alleen wind gebruikend hebben we zes keer de oppervlakte van de Noordzee nodig. We moeten bovendien niet zo snel af van het gas, hoe vreemd dat ook klinkt. Hoogleraar David Smeulders van de TU Eindhoven gaf aan dat we dan kolen moeten verstoken. En dat is nog veel vervuilender.

Duurzaamheid is niet alleen een taak voor Den Haag. Goed isoleren, aardwarmte, zonnepanelen, windmolens, allemaal dingen waar we lokaal mee aan de slag gaan. Als bestuurslid bij Energie Gilze en Rijen (EGR) mag ik van dichtbij meemaken dat lokale initiatieven ontzettend kansrijk zijn. Mensen kloppen bijvoorbeeld bij ons aan omdat ze graag zonnepanelen op de daken willen. Ze kunnen zelfs aandelen in een lokaal te bouwen windmolen kopen. Maar ook buiten de EGR zijn er allerlei initiatieven. Lokale melkveehouder Jac van Poppel maakt prachtig gebruik van biovergisting. Daar heeft hij vorig jaar zelfs de duurzaamheidsprijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) mee gewonnen.

Binnen de raadscommissie ruimte in Gilze en Rijen maak ik me hard voor lokale plannen: niet alleen voor vanzelfsprekende zaken als zonnepanelen en isolatie, maar ook voor nieuwe initiatieven. Als ik gekozen word voor Waterschap Brabantse Delta, dan wil ik graag aan de slag met energiewinning bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) en met het stimuleren van aardwarmtegebruik. Daarnaast is er een prachtig initiatief om bioplastics te maken: we vangen het op uit het water en maken er nieuw plastic van. Scheelt een hoop olie én we voorkomen dat ons afval uit Gilze en Rijen bijdraagt aan de plasticsoep in de oceaan.

Alwijn ten Cate
kandidaat waterschap en lid commissie ruimte

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.