19 maart 2023

Stikstofmaatregelen belemmeren belangrijke infrawerken in Gilze en Rijen.

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wil het gereserveerde geld niet op de plank laten liggen. Het extra geld voor nieuwe infrastructuur wordt de komende tijd uitgegeven aan groot onderhoud van bruggen, viaducten en wegen. De aanleg van nieuwe wegen of andere infrastructurele projecten ligt grotendeels stil vanwege vooral het stikstofprobleem. Daardoor mag er voorlopig niet extra worden gebouwd.

Verbreding N282

Wat dit precies betekent voor onze gemeente is nog niet duidelijk. Feit is wel dat er in Gilze en Rijen belangrijke projecten op stapel staan. Zoals de verbreding van de Burgemeester Ballingsweg en N282 naar 4 rijbanen waaraan gekoppeld het autoluw maken van de kern Hulten. Zoals passanten kunnen merken zijn de werkzaamheden aan dit project reeds gestart maar al weken stilgelegd. Wanneer de werkzaamheden worden hervat is vooralsnog niet duidelijk. Treurig nieuws voor onze inwoners van Hulten die smachten naar een nieuw centrum zoals in Gilze is gerealiseerd en in Rijen is gestart.

Spoorzone Rijen

Na stevige onderhandelingen van een jaar tussen Gemeente, Provincie en Rijk, waardoor het project een jaar stil is komen te liggen, is nu overeenstemming bereikt over de verdeling van de kosten van 65 miljoen euro. De gemeente Gilze en Rijen draagt 25,7 % van de kosten terwijl Provincie en Rijk respectievelijk 35 % en 39,3 % dragen. Eventuele meer- of minderkosten worden in gelijke verhouding door partijen gedragen. Voor het CDA is dit een bevredigend resultaat met dank aan de onderhandelaars. Taak is nu om het bestemmingplan “Spoorzone” nog dit jaar vast te stellen i.v.m. in werking treden van de omgevingswet per 1 januari 2024. Of ook dit project wordt vertraagd of getroffen wordt door de stikstofmaatregelen van Minister Harbers is niet duidelijk. Het zou erg frustrerend zijn mocht dit het geval zijn.

Woningbouwplan tussen de Leijen

In de raadsvergadering van 3 april a.s. wordt het herziene bestemmingsplan “Tussen De Leijen” vastgesteld. Onbekend is of de stikstofmaatregelen nog invloed hebben op dit hoogst noodzakelijke bouwplan.  Gezien de woningnood zit Rijen met smacht te wachten op zo’n grootschalig bouwplan.

Jac Wouters

CDA commissielid Ruimte.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.