04 december 2022

Terugblik op afgelopen periode

Het college zit alweer ruim zeven maanden in het zadel. Samen met de VVD, Gemeentebelang en D66 zit het CDA in de oppositie en dat betekent dat we niet hebben meegeschreven aan het coalitieakkoord en ook geen wethouder in het college hebben. Kern75, GGR en de PvdA vormen de coalitie en zij hebben de drie wethouders geleverd.

De gemeenteraad bestaat uit 21 gekozen raadsleden. De coalitie bestaat uit 14 raadsleden en de oppositie uit 7 raadsleden. Dat betekent dat je als kleine partij goed je best moet doen om een motie of amendement erdoor te krijgen. Bij het behoud eigen subsidie VIP en geld reserveren voor de verbouwing scouting, ingediend door de vier oppositiepartijen, is dat jammer genoeg bij de laatste begrotingsvergadering niet gelukt. Uiteindelijk hebben alle inspanningen rondom het VIP en het nieuwe subsidiekader basisondersteuning wel geleid tot uitstel maar niet tot afstel. Ook zijn we zeer benieuwd wat de vervolggesprekken met de scouting gaan opleveren. We wachten af.

Succesvolle voorstellen

Onze CDA-motie “Circulaire economie rijkt verder dan onze gemeentegrenzen”  is in juli wel aangenomen. Dat betekent o.a. dat de intentie door het college is uitgesproken om in een nieuwe aanbesteding voor afvalverwerking regels op te nemen dat onze afvalstromen niet naar andere werelddelen zoals Afrika of Azië worden verplaatst.

In de raad van 21 november zijn twee amendementen ingediend door D66 en het CDA over de nota bodembeheer. Na constructief overleg waren ook de overige partijen overtuigd van de noodzaak en werden de twee amendementen samengevoegd tot één amendement.  Daar is het CDA heel blij mee want hierdoor mag thermisch gereinigde grond niet in onze gemeente worden toegepast. Met thermisch reinigen maakt men ernstig vervuilde grond en teerhoudend asfalt (afkomstig van wegonderhoud) “schoon”, maar er kunnen schadelijke stoffen in blijven inzitten die later vrijkomen.

Ook de motie van Gemeentebelang over opnemen van regels voor deelvervoer werd door bijna alle fracties mee ingediend en uiteindelijk door de voltallige raad aangenomen.

Samenwerking

Het CDA vindt samenwerking met andere fracties belangrijk. Het gaat tenslotte om keuzes en besluiten voor vaak lange tijd. Voor een zorgvuldige afweging is iedere mening en stem belangrijk.

Janet Frankemölle, CDA Gilze en Rijen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.