23 januari 2023

Toename financiële nood onder mensen zorgwekkend.

De huidige tijd zorgt voor veel problemen. Steeds meer mensen kunnen de touwtjes niet of ternauwernood aan elkaar knopen. Hoge energielasten en eten dat steeds duurder wordt maken het steeds moeilijker om rond te komen. Niet alleen mensen met de laagste inkomens gaan hieronder gebukt maar ook een steeds grotere groep die qua inkomen daarboven zit komt in de problemen.

Het Rode Kruis signaleert al langer dat een steeds grotere groep mensen een maaltijd moet overslaan omdat ze de boodschappen niet meer kunnen betalen. Ook de voedselbanken en andere instanties zien het aantal gezinnen, ouderen en alleenstaanden toenemen die hun dagelijkse boodschappen niet of moeilijk kunnen betalen.

Hulp in de gemeente

In onze eigen gemeente wordt van alles gedaan om de mensen te helpen, de Voedselbank en de Weggeefhoek zijn daar twee bekende voorbeelden van. Daarnaast zorgen Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport en Cultuur dat kinderen kunnen meedoen. Het CDA heeft grote waardering voor de vrijwilligers die dag in dag uit klaar staan. En ook de gemeente doet haar best om hulp te bieden.

Hoge energiekosten

Het CDA maakt zich zorgen over het mogelijk niet hebben van een energiecontract. Zijn er in onze gemeente inwoners die dreigen te worden afgesloten van gas en licht? Of zijn er mensen die nu al geen aansluiting meer hebben omdat de energie te duur is geworden? Wat heeft de gemeente wel en niet in beeld, wat mag op grond van de privacywetgeving wel en niet gedeeld worden? Het CDA zal hierover vragen stellen aan het college.

Structurele oplossingen

Het CDA vindt het belangrijk dat behalve alle geboden hulp er vooral vanuit het rijk structurele oplossingen komen. Zodat álle inwoners in staat zijn om voldoende en gezond eten te kopen, een dak boven het hoofd te hebben, energie te kunnen betalen en mee te kunnen doen. Het CDA zal ervoor blijven pleiten dat de gemeente alle mogelijkheden aanwendt om de groep inwoners in financiële nood goed te ondersteunen en te helpen.

Hebt u vragen of wilt u met ons in gesprek? Stuur een mailtje naar j.frankemolle@cdagilzerijen of [email protected]  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.