27 september 2023

Veel te doen aan- en om ons groen.

Groeizaam weer. Een combinatie van regen en zonneschijn doet onze tuinen, perken en groenstroken goed. Datzelfde groeizame weer doet ook planten (onkruid) goed die we liever niet in onze tuinen en perken zien staan. De afgelopen maanden stond het in onze gemeente op veel plekken torenhoog. Gelukkig is inmiddels het onderhoud door de nieuwe groenaannemer weer een beetje op stoom gekomen.

De inhaalslag om het achterstallige groenonderhoud weg te werken werpt al vruchten af maar het is nog lang niet klaar. Het college informeerde de raad via een brief over de stappen die worden gezet. Het CDA betreurt het dat onze   gemeente afscheid moest nemen van de Diamantgroep. Het was al langer bekend dat dit contract zou aflopen omdat er te weinig handjes waren om alle contracten te verlengen. Helaas hoorde onze gemeente Gilze en Rijen daar ook bij. Een nieuw bedrijf stond echter niet meteen in de startblokken.

Noodklok

Meerdere inwoners luidden de noodklok op facebook en via de Buiten Beter App. Het CDA vindt de hele gang van zaken een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de brief en een persbericht beloofd dat voor het einde van dit jaar de achterstand is ingehaald.

Veel werk

Als we om ons heen kijken zien we nog heel wat werk liggen. Naast perken, grasvelden en groenstroken zijn ook stoepen, parkeerplaatsen en straten voorzien van veel onkruid. Het CDA heeft via schriftelijke vragen aan het college ook hier de aandacht op gevestigd.

Schoffelcontract

Ook hebben we gevraagd hoe lang het duurt voordat een bewonersgroep een schoffelcontract kan krijgen. Met een schoffelcontract kan een buurt zelf de buurt netjes houden. Uiteraard moeten buurtbewoners dat zelf willen en kunnen. Op meerdere plekken in onze gemeente gebeurt dat al zoals in het Mollebos in Gilze. Maar ook zonder schoffelcontract zien we dat inwoners zelf de handen uit de mouwen steken om hun buurt netjes te maken. Het CDA heeft daar enorm veel waardering voor. Maar dit neemt niet weg dat goed groenonderhoud door de gemeente zelf heel hard nodig is en blijft.  

Contact met de CDA-fractie  kan via Janet Frankemölle  [email protected] of via [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.