21 september 2021

Verhoging starterslening is hard nodig.

Het is voor starters heel lastig op de woningmarkt. Het aanbod is niet groot en de huizenprijzen rijzen de pan uit. Verhoging van de aanvullende starterslening is daarom hard nodig. Het CDA is hier groot voorstander van en we hopen dat jonge starters hierdoor betere kansen op de woningmarkt krijgen.

Wat is een starterslening?

Een starterslening is een lening met een lage rente als aanvulling op een  gewone hypotheek bij een bank. In onze gemeente bestaat deze regeling al sinds 2008. Hierdoor moet het als starter makkelijker worden om een eerste woning te kopen. De voorwaarden zijn gunstig. De eerste drie jaar hoef je nog niet de maandlasten voor deze lening te betalen. Pas daarna begin je met aflossen en het betalen van rente. Natuurlijk moet wel worden getoetst of je voor deze lening in aanmerking komt en of je genoeg financiële draagkracht hebt. Dit laatste doet de gemeente niet zelf, maar wordt gedaan door de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Waarom verhogen?

In de huidige verordening mag de koopprijs maximaal € 230.000  bedragen om voor deze starterslening in aanmerking te komen.  Door de stijgende huizenprijzen van zowel bestaande huizen als nieuwbouw is voor dit bedrag bijna geen huis meer te kopen. Het maximale koopbedrag voor een huis wordt daarom verhoogd naar € 325.000 euro (dit is ook de koopprijs om voor Nationale hypotheekgarantie in aanmerking te komen).

Verordening 2021

Wethouder Sandra Diepstraten (CDA) stelt voor om het extra te lenen bedrag te verhogen van €25.000 naar €50.000. Om de veranderingen van de starterslening mogelijk te maken moet de gemeenteraad eerst instemmen met een nieuwe verordening. De maximale huizenprijs en het leenbedrag van de starterslening  worden hierin aangepast.  

Bij het CDA bestaat over de noodzaak van de aanpassingen geen enkele twijfel. We hebben als gemeente de plicht om op deze moeilijke woningmarkt de starters een duwtje in de rug te geven!   

Wil je met ons meedenken of zijn er vragen? Bel op  0616 316 102, mail naar Janet Frankemölle [email protected] of stuur een Facebookberichtje naar @CDAGilzeRijen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.