26 maart 2023

Verstrekken Starterslening op verantwoorde wijze!

In de raadvergadering van 3 april bespreken we de starterslening. Dit is een aanvullende lening voor starters met gunstige voorwaarden, zoals uitgestelde aflossing. De gemeente bepaalt de voorwaarden voor deze lening, in het voorstel is dat een leenbedrag tot 40.000 euro en een leeftijdsgrens van 35 jaar. Verschillende fracties willen deze voorwaarden oprekken. 

 Sam en Robin zijn gelukkig samen. Ze zijn al jaren op zoek naar een leuk huis, maar dat valt niet mee. Dan komt Fazantenstraat 9 in de verkoop. De vraagprijs ligt hoger dan de hypotheek die Sam en Robin kunnen krijgen. Via de gemeente hebben ze recht op een starterslening, hiermee kunnen ze het huis net iets onder vraagprijs kopen. Ze besluiten een bod te doen… 

Anouk en Bram hebben ook interesse in het huis.  Met een maximale hypotheek en een starterslening kunnen ze boven de vraagprijs bieden. Ze hebben dan ook nog voldoende geld voor zonnepanelen en extra isolatie.  Later die week belt de makelaar met goed nieuws.

Hoge huizenprijzen

Sam en Robin hebben de pech dat Anouk en Bram konden overbieden. Omdat het verstrekken van startersleningen ook zorgt dat starterswoningen duur blijven is het belangrijk de hoogte van het maximale leenbedrag zorgvuldig te kiezen.

Wanneer Anouk en Bram bijna drie jaar samenwonen, verliest Bram zijn baan. Hij vindt snel iets anders, maar moet wel een deel van zijn salaris inleveren. Omdat Anouk net promotie heeft gemaakt kunnen ze het verschil wel opvangen. Geen probleem dus, totdat de aflossingsvrije periode van de starterlening is verlopen en de jaarlasten met zo’n 2.000 euro stijgen. 

Tegenvallende maandlasten

Een starterslening heeft een aflossingsvrije periode van drie jaar. Dit zorgt voor lagere maandlasten in deze jaren. De salarisgroei van iemand in het begin van de carrière is vaak hoog. Na drie jaar is het salaris voldoende gestegen om de hogere maandlasten te kunnen dragen. Maar geldt dit ook voor iemand die al wat langer werkt of bij een tegenvaller zoals bij Anouk en Bram? 

Het CDA hecht veel waarde aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeente. We kunnen ons dan ook niet vinden in voorstellen om de voorwaarden voor de starterslening verder te verruimen.

Contact via [email protected]   

Jeroen van Brunschot, commissielid ruimte

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.