30 juni 2023

VIP kan geen kant op zonder toestemming Samenwerkingsverband.

Een paar dagen na de raad van 19 juni begrijpen we het nog steeds niet. De wethouder is niet bereid om onze lokale vrijwilligersorganisatie VIPvoorElkaar verder tegemoet te komen. Op 19 juni heeft het VIP toestemming aan de vier andere regionale organisaties van het beoogde samenwerkingsverband basisondersteuning moeten vragen om uitstel voor ondertekening. De autonomie van het VIP was onvoldoende geborgd in de opgestelde documenten. Dit uitstel is hen gegund tot uiterlijk 1 oktober. Het college heeft besloten dat het VIP tijdens dit uitstel geen eigen subsidie meer krijgt. Vanaf 1 juli moeten zij aankloppen bij het samenwerkingsverband.  

Ons artikel van twee weken geleden eindigde met de zin: ‘Als het VIP niet kan ondertekenen hoe dan verder?’  Inmiddels is meer duidelijk geworden. De vertegenwoordigers van het VIP kregen de opdracht van het college om hun bezwaren nogmaals op een rijtje zetten. En om een tijdlijn uit te werken. Daarnaast moesten de beoogde partners van het samenwerkingsverband aan het VIP toestemming geven tot uitstel van ondertekening. Dat laatste is gebeurd maar onder de voorwaarde dat het eigen subsidiegeld van het VIP al wel in de subsidiepot van het samenwerkingsverband terecht komt. Dat vinden we een slecht plan. Het VIP maakt daar immers nog geen deel van uit. Het VIP kan vanaf 1 juli niet meer zelf over hun subsidiegeld beschikken. Het proces wordt hierdoor onnodig onder druk gezet. Het VIP heeft in de laatste brief van 15 juni aangegeven iets meer tijd nodig te hebben.  Extra tijd hebben ze gekregen maar zeggenschap over hun subsidiegeld zijn ze vanaf 1 juli kwijt.

Motie verlenging subsidie VIP

Groen Gilze Rijen stelde tijdens het vragenuurtje voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering vragen over de stand van zaken rondom het samenwerkingsverband en het VIP. De antwoorden van wethouder Doremalen waren voor de gehele coalitie (GGR, Kern75, PvdA) blijkbaar voldoende om onze ingediende motie (CDA, GB, VVD, D66) weg te stemmen. Het CDA vindt het onbegrijpelijk dat het VIP niet de eigen subsidie mag behouden totdat het proces tot samenwerking netjes is afgerond. Dat had veel onnodige stress kunnen voorkomen.

Janet Frankemölle, fractievoorzitter CDA Gilze en Rijen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.