27 mei 2020

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Eergisteren, 4 mei was de Dodenherdenking; die ging heel anders dan gepland. Geen grote herdenking op de Dam en de klok op de Waalsdorpervlakte bleef stil. Op 5 mei, Bevrijdingsdag, waren er geen feesten, geen festivals. Ook veel lokale initiatieven, die samenkwamen in “75 Jaar Vrijheid in Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot” konden geen doorgang vinden. Vijfenzeventig jaar bevrijding ging in stilte voorbij.

Het is begrijpelijk dat de activiteiten gecanceld zijn; 75 jaar vrijheid vieren en het offer van zovelen herdenken, doe je niet door elkaar onnodig in gevaar te brengen. Juist omdat we onze vrijheid zo waarderen, blijven we dezer dagen binnenshuis. Zonde is het wel voor al die vrijwilligers, die zich al sinds oktober vorig jaar inspannen, opdat we in Gilze en Rijen op een waardige manier om kunnen gaan met dit jubileumjaar.

Tegelijkertijd is er wel ook een hoop gebeurd. Zo ging afgelopen jaar de documentaire “Overleven in de schaduw van het vliegveld” in première, waarna talloze extra voorstellingen werden ingelast omdat de kaartjes telkens uitverkocht raakten. Er kwam een boek “Verhalen over Vrijheid”. Er was een prachtig concert en daags daarop trok een stoet legervoertuigen door onze gemeente. De tentoonstelling “Bevrijding en Wederopbouw” werd geopend. Er hangen door de gehele gemeente talloze borden met indrukwekkende gebeurtenissen uit de oorlogsjaren. Dank aan de talloze vrijwilligers uit Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot die dit mogelijk hebben gemaakt.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Elk jaar herdenken we daarom de verschrikkelijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Door het offer van zovelen in de periode 1940-1945 mogen wij vandaag in vrijheid rondlopen. Elk jaar vieren we daarom deze vrijheid, waar we zo ontzettend blij mee mogen zijn. Hoewel het in deze dagen van thuisisolatie en beperkte sociale contacten niet altijd zo voelt, zijn we wel degelijk vrij. En daar mogen wij ontzettend dankbaar voor zijn.

Connie Hartog-Zweers, CDA Gilze en Rijen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.