29 januari 2023

Wateroverlast en droogte

In vervolg op het artikel “Wat doet het waterschap?” ga ik in op wat droogte en wateroverlast nu concreet voor de inwoners kan betekenen en welke rol het waterschap er in speelt. Dit doe ik aan de hand van twee voorbeelden.

Wateroverlast Broekakkers

In 2008 en 2009 bleef er tijdens hevige regenval veel water op de straten van industrieterrein Broekakkers in Gilze staan. Ook in latere jaren herhaalde zich dat. De gemeente en het waterschap hebben samen opgetrokken waarbij de gemeente het rioolstelsel en verharding aanpakte. Hemelwater is afgekoppeld van het riool en wordt gedeeltelijk geïnfiltreerd en naar de Aalstraatse Lei afgevoerd. De Aalstraatse Lei is de sloot aan de kant van Midden-Brabant Poort naast de Langenbergseweg (N260). Dit extra water moest wel opgevangen kunnen worden in deze Lei. Mede voor dieren en om het overvloedige water beter te kunnen infiltreren zie je nu dat er aan de kant van Wijkevoort behoorlijke werkzaamheden zijn uitgevoerd. Verder is de stuw in deze Lei meer richting de A58 opgeschoven opdat het extra water ook beter kan worden tegen gehouden of juist beter door kan stromen. Deze stuw is net opgeleverd. De wateroverlast op het industrieterrein zou nu tot het verleden moeten behoren.

Droogte en natuurbranden

De zomers worden warmer en droger. Dit is niet alleen een probleem voor het beregenen van je tuin, voor de landbouw en natuur maar ook voor de veiligheid. Uit een vorige week uitgebracht rapport van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het KNMI en andere kenniscentra blijkt dat Nederland steeds vaker te maken zal krijgen met onbeheersbare natuurbranden. Doordat de bomen, struiken en andere beplanting verdrogen vatten ze ook makkelijker vlam. Het is daarom zaak dat het waterschap samen met anderen het grondwaterpeil in de natuurgebieden probeert te verhogen en dat er meer waterputten aan de randen van natuurgebieden worden aangelegd. Kortom het is extreem belangrijk dat water zoveel mogelijk wordt vastgehouden zonder dat er wateroverlast ontstaat.

Voor vragen of opmerkingen kunt u mij bellen of mailen via 06-15035807 of [email protected].

Alwijn ten Cate,

Dagelijks bestuurslid Waterschap Brabantse Delta namens CDA

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.