04 maart 2023

Waterschapsverkiezingen 15 maart. Waar staat het CDA voor in de periode 2023 – 2027.

Dit is mijn derde bijdrage dit jaar in deze krant over het waterschap. Op 15 maart zijn er gelijk met de provinciale verkiezingen de waterschapsverkiezingen. Ik ben de lijsttrekker van het CDA en dagelijks bestuurslid van het waterschap Brabantse Delta. In dit artikel geef ik aan waar het CDA  in de nieuwe bestuursperiode voor staat.

Hoofdpunten voor het nieuwe bestuur

Het waterschap moet eigentijds werken, aan een goede waterkwaliteit, aan voldoende gezond water, aan bescherming tegen wateroverlast, en aan veiligheid tegen hoogwater, en dat alles tegen aanvaardbare tarieven.

Veilig: betekent bescherming tegen overstromingen. Dijken en kaden op voldoende sterkte brengen voor nu en in de toekomst. Door de klimaatverandering worden er hogere normen gesteld. Daar moet in ons gebied op tijd aan worden voldaan. Met een natuurlijke inrichting van het landschap. Wij willen daarbij ook dijkwachten gaan inzetten.

Voldoende: dat is niet teveel, en zeker niet te weinig water, voor natuur, landbouw, recreatie, scheepvaart en in het stedelijke gebied. Vasthouden van water is daarvoor van belang om droogteschade te beperken/voorkomen. Door inrichting, berging, aanpassen waterlopen en peilbeheer, wordt ingespeeld op de klimaatveranderingen.

Duurzaam werken: gaat over hergebruik van gezuiverd afvalwater (effluent), gebruik duurzame energie, het winnen van grondstoffen en energie uit afvalwater: bioplastics, fosfaat en cellulose.

Inzet op verbeteren waterwegen voor vervoer over water. Het vaarwater moet breed en diep genoeg zijn.

Recreatie in, op en aan het water zoals varen, zwemmen, vissen, fietsen en wandelen, bevorderen en toegankelijker maken. Dit draagt bij aan het algemeen welzijn.

Samenwerken: met inwoners, bedrijven, overheden, landbouw, natuur, onderwijs en onderzoek, bij de uitvoering van het werk en bij vernieuwingen.

Waterkwaliteit: werken aan halen van normen door goede prestaties waterzuivering en door de optimale gebiedsinrichting, zoals met ecologische verbindingszones en natte natuurparels.

Gezond water door te voorkomen dat er medicijnresten, drugsresten en PFAS in komen.

Kwijtschelding van heffingen voor inwoners met de laagste inkomens.

Kan ik op uw stem rekenen?

Voor vragen of opmerkingen kunt u mij altijd bellen of mailen via 06-15035807 of [email protected].

Alwijn ten Cate,

Lijsttrekker van het CDA en Dagelijks bestuurslid Waterschap Brabantse Delta

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.