06 november 2022

Wilhelminaplein moet het bruisend centrum van Rijen worden.

Op 19 oktober heeft de gemeente inwoners en winkeliers uitgenodigd om vergroening, bereikbaarheid en gebruik van beschikbare ruimte van het Wilhelminaplein met elkaar te bespreken. Ook was het mogelijk om tijdens deze informatiebijeenkomst nog andere wensen en aanbevelingen kenbaar te maken. Door het plein anders in te richten wordt er een impuls gegeven aan de levendigheid van ons dorp.

Drukke bijeenkomst 

De bijeenkomst werd druk bezocht. Bezoekers waren in de gelegenheid om uitgebreid vragen te stellen over het projectplan dat ter inzage lag. Voor deze avond waren naast de betrokken ambtenaren ook externe “Ruimtelijke Denkers” ingeschakeld.

Bruisend plein

Aan de aanwezigen werd gevraagd via foto’s en voorbeelden van diverse pleinen in andere gemeenten aan te geven wat een plein gezellig en uitnodigend maakt. Al snel bleek dat het een plein moet worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Naast winkels maken vooral terrasjes een plein levendig. Het plein moet ook echt een plein worden en geen doorgaande straat met veel autoverkeer. Het CDA concludeert dat de behoefte aan een bruisend plein de grote wens is van onze inwoners. Bij het nieuwe plan zal rekening worden gehouden met groen en biodiversiteit. Dat is in deze tijd van een merkbaar veranderend klimaat geen overbodige luxe.

Voortgang project

Ook waren er vragen en zorgen over de parkeermogelijkheden en dan met name bij de Marijkestraat. CDA zal dit belangrijke onderdeel van de herinrichting van het Wilhelminaplein nauwlettend volgen in de commissies en de raad. Ook financiële ramingen en haalbaarheid moeten in het oog gehouden worden. Intensieve participatie door het gehele proces is belangrijk zodat het een door inwoners gedragen plan wordt. Uiteindelijk zijn de inwoners de gebruikers van het toekomstige plein.  

Inmiddels is gestart met de voorbereiding van het Looierskwartier, de nieuwe bebouwing die straks aan de oostzijde van het nieuwe plein ligt. Het is van groot belang dat beide projecten op elkaar aansluiten en straks een mooi geheel vormen.

Contact opnemen met het CDA kan via [email protected]  of [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.