24 april 2021

Woningbouw: CDA stelt vragen aan college

Aan het College van B&W van de gemeente                                                                                                                 Hilvarenbeek 21-04-2021

Postbus 3 5080 AA,

Hilvarenbeek                                               ,

Betreft: schriftelijke vragen fractie CDA  conform artikel 44 van het Reglement van Orde, inzake extra woningbouw in de gemeente Hilvarenbeek.

Geachte College,

De rijksoverheid geeft aan dat de komende jaren 1 miljoen extra woningen nodig zijn.

In diverse regio’s worden initiatieven ontwikkeld om extra woningen te bouwen.

In het Brabantsdagblad van zaterdag 17 april lezen we een bericht van de regio gemeenten Tilburg en Breda met de kop” Tienduizenden huizen bouwen, verkeersknelpunten oplossen, de economie vooruit helpen en de kwaliteit van het landschap versterken. De regio's Hart van Brabant en Baronie hopen daarover in 2022 een deal te sluiten met het Rijk. De negentien gemeenten, met Tilburg en Breda op het voorfront, trekken daarin samen op”.

Ook onze gemeente heeft gezien de groeiende vergrijzing en de aanstormende starters een forse behoefte aan extra huizen voor onze inwoners.

Een groei geeft een forse impuls aan de leefbaarheid van elke kern van de gemeente afzonderlijk als ook aan de gemeente als geheel.

Ons winkelbestand krijgt meer draagvlak, de maatschappelijke voorzieningen kunnen we op niveau houden, we krijgen meer budget om de kwetsbare uit onze samenleving  te helpen. Maar het geeft ook een  kans voor ondernemers. Zij kunnen andere diensten en verdienmodellen opzetten met meer draagvlak.

De omleiding van het (landbouw)verkeer is een knelpunt in onze kernen Hilvarenbeek en Diessen, door een integrale aanpak met rondwegen kan dit ook tot een betaalbare oplossing leiden.

Kortom de gemeente is er bij gebaat als ook wij participeren in deze samenwerking.

Wat het CDA betreft moeten wij gaan voor een groei van 1500 woningen in de komende 10 jaar die naar rato verdeeld over de diverse kernen in elk dorp zijn effect kan hebben.

Gezien vorenstaande heeft het CDA vragen:

  • Is het college het met het CDA eens dat een groei van 1500 woningen in de gemeente Hilvarenbeek de leefbaarheid  versterkt;
  • Hoe is de gemeente Hilvarenbeek betrokken  bij deze regionale samenwerking van de regio Tilburg en Breda;
  • Welke afspraken zijn gemaakt over deze samenwerking om de groei van Hilvarenbeek te bevorderen;
  • Welke input heeft het college geleverd om als gemeente Hilvarenbeek maximaal te profiteren van deze middelen om onze doelen te realiseren.

Graag vernemen wij uw antwoorden op deze vragen.

Namens de fractie van het CDA,

Jan van de Wouw

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.