04 maart 2022

Zij aan Zij (#3) Alles is hier dichtbij, dat is fijn!

Zij aan zij (#3) met Marjolein, Bas, Thijs & Jereau: ‘Alles is hier dichtbij, dat is fijn’

Door Aron van Balveren – 4 Maart 2022

CDA Meierijstad staat voor verbondenheid. Zij aan zij dragen vele inwoners, vrijwilligers, vakmensen en ondernemers hieraan bij. Achter deze maatschappelijke initiatieven gaan vaak bijzondere verhalen schuil. Namens het CDA Meierijstad ga ik langs bij initiatiefnemers uit verschillende dorpskernen om deze verhalen op te tekenen. In de derde aflevering komt de generatie jongvolwassenen aan het woord. Ik spreek met Marjolein (25), Bas (25), Thijs (25) & Jereau (25).

Terug denken aan de tienerjaren levert mooie herinneringen op voor deze, van oorsprong grotendeels Schijndelse, vriendengroep. Samen voetballen bij de plaatselijke vereniging, in het weekend gezellig borrelen bij De Beurs en in de zomer op vakantie naar, hoe kan het ook anders, Renesse. Naast het ophalen van herinneringen staan we bij tijdens dit gesprek ook stil bij het heden, en kijken we vooruit naar de toekomst: hoe vergaat de zoektocht naar een woning? En hoe kan onze gemeente zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor jongeren?

Een van de deelnemers aan het gesprek is Jereau. Jereau studeerde Communicatie en Multimedia Design in ’s-Hertogenbosch en is al van kleins af aan woonachtig in Schijndel. Het voordeel van het wonen in deze dorpskern? ‘Alles is dichtbij, dat is erg fijn. Zo vind ik het erg waardevol dat ik regelmatig bij mijn opa en oma langs kan gaan, die ook in Schijndel wonen’, aldus Jereau.

Daar sluit Thijs zich bij aan. Ook Thijs is nu woonachtig in Schijndel, na eerder drie jaar in Zwitserland gestudeerd en gewerkt te hebben. Hij ervaart de zoektocht naar een woning als volgt: ‘dat valt niet mee. Wanneer je alleen op zoek gaat naar een woning met een startsalaris zijn er niet zo veel opties. Je valt dan al snel tussen wal en schip, omdat je ook weer niet in aanmerking komt voor huurtoeslag’.

Bas groeide op in Schijndel, en ging op zijn 18de levensjaar in Amsterdam wonen om zich daar te gaan verdiepen in de luchtvaart. Marjolein komt uit Winterswijk, en woonde daarna ook in Baarn. Samen wonen ze nu in de gemeente Nieuwegein. ‘We willen graag dichtbij ons werk wonen, vandaar de keuze voor Nieuwegein. We komen nog terug in Schijndel om af te spreken met vrienden, of op bezoek te gaan bij familie. En wie weet, komen we er later nog eens terug’, aldus Bas en Marjolein. 

Wonen
Het thema wonen is al benoemd in de inleiding. Jereau heeft het goed thuis en voelt daarom niet de drang om op korte termijn het huis uit te gaan, maar oriënteerde zich wel al eens op de mogelijkheden die de woningmarkt te bieden heeft. ‘Een simpele starterswoning zou dan prima zijn. Met wat ruimte voor een eventuele partner in de toekomst. Maar dat valt niet bepaald mee, er zijn amper betaalbare opties voor jongvolwassenen.’

In de gemeente Meierijstad zijn een aantal zogenoemde Tiny Houses geplaatst. Een Tiny House is een kleinschalige woonvorm, bedoeld om duurzamer en goedkoper te kunnen wonen. Er zijn plannen om nog meer van deze woningen te plaatsen. ‘Dat vind ik een goed initiatief’, zo vervolgt Jereau zijn verhaal. ‘Dit is betaalbaar voor de jeugd, veel inwoners die ik spreek zijn erg positief over de mogelijkheid tot het wonen in Tiny Houses’.

Bas: ‘ook het delen van een woning kan een oplossing zijn. Zo is er in Amsterdam de Woning Delers Club. Je kunt je hier inschrijven voor een woning en de makelaar gaat op zoek naar een match tussen de woningzoekenden onderling, en natuurlijk de woningzoekenden en de woning.’ Marjolein stipt het belang van overheidsingrijpen aan: ‘de overheid moet een nog actievere rol gaan spelen om het voor de jongere doelgroep mogelijk te maken woonruimte te vinden. En ook scheefwonen is iets dat tegengegaan moet worden.’

Raadslid Jankees Schwiebbe erkent de zorgen van deze jongvolwassenen. ‘Het CDA Meierijstad wil dat er meer gunstig geprijsde woningen komen’, aldus Jankees. ‘Voor jongvolwassenen, maar ook voor senioren. Iedereen moet een passende woning kunnen vinden in Meierijstad. Daarom hebben wij ons onder andere ingezet voor een zelfbewoningsplicht, en hebben we plannen gemaakt om meer betaalbare woningen te bouwen. Daar gaan we in de komende raadsperiode mee door.’ 

Innovatie
Hoe kan onze gemeente zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor jongeren? ‘Om de gemeente aantrekkelijk te maken voor jongeren is innovatie belangrijk’, aldus Thijs. ‘In de gemeente Meierijstad zijn veel grote bedrijven. Jong talent kan zich hier goed ontwikkelen. In de gemeente Altena, om een voorbeeld te noemen, is door een stichting in samenwerking met bedrijven en de overheid een traineeprogramma ontwikkeld. Daarbij krijgen net afgestudeerde inwoners de kans om ervaring op te doen bij de grote bedrijven in die gemeente’.

Jereau stipt het belang aan van doorgroeimogelijkheden voor lokale ondernemers. ‘Lokale ondernemers moeten de kans kunnen krijgen om door te groeien in de eigen gemeente. Nu zijn er soms geen panden beschikbaar, omdat er te weinig aanbod is of bestaande panden gebruikt worden door ondernemers die van oorsprong van buiten de gemeente komen’.

CDA Meierijstad staat voor voldoende en betaalbare koop- en huurwoningen. Ook willen we de lokale economie versterken. Wil je meer weten over de standpunten van het CDA Meierijstad? Bekijk dan ons verkiezingsprogramma door hier te klikken.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.