12 oktober 2017

Speech lijsttrekker Robert Breedveld op ALV CDA Roosendaal

Op maandagavond 9 oktober leverde onze kersverse lijsttrekker Robert Breedveld een bijdrage aan de Algemene LedenVergadering in het Kadehuis. Hierbij zijn gedreven verhaal.

Beste allemaal,

Ik ben ons bestuur zeer dankbaar voor de voordracht als lijsttrekker en ben u allemaal dankbaar voor de unanieme bevestiging in deze ledenvergadering. Het is mij een grote eer. Met groot enthousiasme om aan de slag te gaan accepteer ik deze verantwoordelijkheid!

Ik wil heel graag beginnen om de wethouder, de fractie en in het bijzonder Sandra te bedanken voor alle steun en begeleiding in de afgelopen jaren. Dit nadat ik in 2014 als nieuweling in de fractie terecht kwam. Zonder hen zou ik hier nooit hebben gestaan. Jullie hebben me goed opgenomen in jullie midden en me alle kanten van het politieke handwerk laten zien. Iedereen met zijn of haar eigen aanpak en specialisatie, maar altijd 1 voor allen en allen voor 1 CDA. Dankzij jullie heb ik een eigen stijl en visie ontwikkelt die ik graag namens het CDA zal uitdragen. Ik hoop dat ik ook in de toekomst op jullie steun en vertrouwen mag rekenen en spreek de wens uit dat we de komende periode in verbondenheid samen met elkaar kunnen optrekken richting de gemeenteraadsverkiezingen in maart  2018.

En nu sta ik hier in het Kadehuis en ben ik gekozen om het gezicht te zijn van onze CDA campagne. In deze mooie stad die volgend jaar 750 jaar bestaat. Met de grote verscheidenheid aan mensen die in de stad en in de dorpen wonen en met elkaar Roosendaal, Roosendaal maken.

Hier voor jullie te staan is een grote eer, maar voelt ook als een enorme verantwoordelijkheid, want er moet veel gebeuren.

Het politieke speelveld is met 9 partijen nu al breed en zal naar verwachting nog groter gaan worden. Meer dan ooit is het van belang om actief de samenwerking te zoeken met andere partijen. Te kijken naar de overeenkomsten en die als uitgangspunt nemen . Juist in die rol kan het CDA zich goed onderscheiden: van bruggenbouwer tussen links en rechts, verbinder tussen jong en oud of arm en rijk.

Ook het feit dat we verantwoordelijkheid kunnen blijven nemen voor elkaar, zonder dat we alleen de gemeente verantwoordelijk maken. Dat we bij het beleid van nu, ook denken aan de effecten voor onze kinderen en kleinkinderen. Dat we omkijken naar elkaar, duurzaam omgaan met de toekomst en dat we een eerlijke overheid zijn, voor iedereen. Voor een Roosendaal dat we door willen geven.

Het CDA ziet misschien wel dezelfde uitdagingen als andere politieke partijen, maar vindt andere oplossingen. Door de samenleving te zien zoals die is. Wij zien de samenleving niet als een verzameling individuen. De belofte dat een individu vrij zijn geluk kan najagen, koppelt hem ook los van anderen, waardoor het idee van samenhang en gemeenschap als snel onder druk komt te staan.

Wij vinden ook niet dat we voor alle problemen een oplossing van de overheid kunnen verwachten. De samenleving is pas een samenleving als mensen naar elkaar omkijken en verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen voor elkaar.

Een samenleving waarin mensen elkaar op straat gewoon groeten, een samenleving waarin anderen kunnen worden aangesproken op hun gedrag en een samenleving waarin wij een beroep op elkaar durven te doen.

Ik kreeg van een CDA lid een voorstel voor een tweede lading aan de letters CDA te geven. Concreet, duidelijk en ambitieus. Daar zou ik me prima in kunnen vinden, hopelijk u ook. Alhoewel de D ook voor daadkracht mag staan wat mij betreft.

Morgen zal kabinet Rutte3 haar plannen presenteren en we hopen daar mooie CDA punten in terug te zien. Maar veel belangrijker.. dat zijn jullie allemaal. Als ambassadeurs maken jullie het CDA sterk. De gedrevenheid waarmee iedereen zijn of haar steentje bijdraagt geeft mij het vertrouwen te zeggen dat de komende verkiezingen, onze verkiezingen gaan worden. Het CDA heeft alles in zich om de grootste partij te worden in Roosendaal. Om dat te worden hebben we ieder van u hard nodig de komende maanden.

Zelf ben ik van plan het komende half jaar iedere week ergens een werkbezoek te plannen. Dit kan een sportvereniging, harmonie, buurthuis of moskee zijn. Het is belangrijk dat het CDA zichtbaar is in Roosendaal en mensen weten bij wie ze terecht kunnen voor een gesprek of probleem. Vorige week ben ik begonnen met een bezoek bij de voedselbank en ruilwinkel. Ik ben gedreven om te laten zien dat het CDA er echt toe doet. Dat mensen CDA kunnen stemmen, omdat we doen wat we beloven. Omdat ik samen met jullie, samen met de oude en nieuwe fractie en samen met het bestuur van ons CDA de bewoners en bedrijven wil laten zien dat het CDA het verdient om de grootste partij te worden, dat wij hun vertrouwen verdienen en er alles aan gaan doen om dat waar te maken.

De tijdsgeest gaat veranderen… we doen het weer samen!

Als laatste..

Ik heb vertrouwen in onze programmacommissie, die met een sterk programma zal komen.

Ik heb vertrouwen in de kandidaten commissie en het bestuur, die straks met een voorstel van TOP kandidaten zal komen.

Ik heb vertrouwen in onze campagnecommissie, die met een unieke campagne zal komen.

Maar bovenal heb ik vertrouwen dat jullie allemaal, onze kiezers en ikzelf met trots zullen zeggen:

Ik ben van het CDA!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.