CDA | De Politieke Beschouwingen 2025 van CDA Roosendaal
Politieke Beschouwingen

19 maart 2025 4 minuten lezen

De Poli­tie­ke Beschou­win­gen 2025 van CDA Roo­sen­daal

"Onze presentaties van vanavond dienen als input voor de Kadernota 2026. Dat is het document waarmee de gemeenteraad de richting aangeeft voor de Begroting 2026."

"In deze bijdrage mag ik het gaan hebben over de speerpunten van het CDA Roosendaal.

Onze presentaties van vanavond dienen als input voor de Kadernota 2026. Dat is het document waarmee de gemeenteraad de richting aangeeft voor de Begroting 2026. Een jaar waarin er alweer gemeenteraadsverkiezingen zullen zijn. En een jaar waarin we geconfronteerd zullen gaan worden met een flinke vermindering van onze financiering vanuit het Rijk. Op dat laatste zijn we gelukkig al voorbereid doordat we afgelopen november ondanks deze korting een gezonde Programmabegroting hebben kunnen vaststellen.

Ook om andere redenen zijn het turbulente tijden voor de gemeente Roosendaal. Er is een extern onderzoek gaande naar de bestuurscultuur, en binnenkort beslissen we of er bij Heerle een AZC gaat komen. Dat is best spannend. Juist dan is het ook goed om terug te gaan naar de basis en bij onszelf na te gaan: waar staan wij voor? Ondertussen blijven wij ons mede inzetten voor de uitvoering van het coalitieakkoord Zij aan Zij, dat ondanks alle turbulentie nog steeds staat. En ook het college in nieuwe samenstelling staat.

Degenen die de Roosendaalse politiek de afgelopen jaren hebben gevolgd, kennen ongetwijfeld de speerpunten van het CDA Roosendaal al: Wonen, Veilig en Samen. Dat zijn dan ook de drie speerpunten die ik ook vanavond weer mee ga geven. Maar voordat ik dat doe, heb ik even zichtbaar gemaakt dat wij het afgelopen jaar op deze onderwerpen ook meerdere succesvolle initiatieven hebben ingediend in de gemeenteraad.

Ik begin bij ons eerste speerpunt: wonen. Als ik tussen de middag een wandelingetje ga maken langs Stadsoevers, en via de Kade weer terugkom, word ik blij. Daar zijn namelijk recentelijk prachtige nieuwe woningen opgeleverd. Maar de ambitie is veel hoger in Roosendaal. Dat komt in vele visies al tot uiting. Maar wanneer gaan we nu op straat de bouwkranen zien? Bij Mariadal? Bij het V&D-pand? In de Westrand op de Liebeau- en BDO-terreinen? In de Groene Kamers bij Langdonk? In het Paterskwartier achter de Kaai? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Al jaren pleiten wij ook voor het toevoegen van extra woningen aan de randen van de dorpen. De visie daarvoor is eindelijk gereed en wordt morgen in de commissievergadering besproken. Feitelijk liggen de plannen er al veel langer, zeker in Nispen. We hopen dat die nu ook snel kunnen worden uitgevoerd, net als de plannen voor het verhuizen van het dorpshuis naar de kerk.

Ons tweede speerpunt wordt een steeds actueler thema: veilig. We leven in een wereld waarin de spanningen tussen landen oplopen en meer geld uitgeven aan defensie hoog op de verlanglijstjes staat. Gelukkig is er in de gemeente Roosendaal ook goed nieuws. We hebben de afgelopen jaren relatief rustige jaarwisselingen gehad, en dit leidde in december tot complimenten van de minister en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Daarnaast gaan we samen met vele samenwerkingspartners onder andere via het Nationaal Programma Roosendaal flink investeren in de leefbaarheid en veiligheid.

Waar we vanavond extra aandacht voor willen vragen, is de toegankelijkheid van de fysieke ruimte voor ouderen en mensen met een beperking. Want ook dat is veiligheid! Zeker nu volgende week de nieuwe mobiliteitsvisie wordt behandeld, en parkeren aan de rand van de wijk wellicht wordt ingevoerd. Daarnaast krijgen wij regelmatig signalen dat het aantal diefstallen uit fietsenstallingen en garages toeneemt. Extra inzet hierop is nodig. En last but not least vragen wij aandacht voor de verkeersveiligheid, in het bijzonder in relatie tot nieuwe vormen van mobiliteit. Mooi om te zien dat onze raadsvragen van afgelopen zomer over fatbikes recentelijk nog eens herhaald werden door een aantal collega-fracties.

Dan ons derde en laatste speerpunt: samen. Graag zien wij in de Kadernota 2026 terug hoe er verder gewerkt gaat worden aan het verbinden van zorg en welzijn. Het is van groot belang om dit op wijkniveau te doen. Er is namelijk sterke vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt, waardoor er steeds meer schaarste is aan zorgverleners. Sociale voorzieningen moeten daarom in de eigen buurt bereikbaar zijn. Dit noemen wij: het versterken van de buurtinfrastructuur. Onze motie om hierover verdere uitwerkingen uiterlijk in de Kadernota 2026 op te leveren, werd op 7 november jongstleden aangenomen. Wat we hierbij met name ook graag zouden zien, zijn voorstellen voor hoe we de betrokkenheid van de inwoners bij de instandhouding van deze voorzieningen in de eigen wijk kunnen vergroten. Dit verstrekt namelijk de verbondenheid binnen een wijk, en vergroot het gevoel van verantwoordelijkheid voor lokale voorzieningen.

Waar wij momenteel al schaarste aan voorzieningen constateren, zullen wij extra goed opletten of dit niet tot problemen gaat leiden. Hierbij noemen wij met name het tekort aan locaties voor gymonderwijs en de wachtlijsten bij de jeugdprofessionals. Ons amendement om niet te bezuinigen op jeugdprofessionals heeft het in november helaas niet gehaald. Wij vinden deze bezuiniging nog steeds niet verstandig en wij zullen dit dan ook goed in de gaten blijven houden.

Het is tijd om af te ronden. Het gaat vanavond over onze wensen voor de toekomst. Maar laten we niet vergeten dat er op dit moment ook al veel mooie dingen gedaan worden. Daar mogen we ook af en toe best een beetje trots op zijn. Laten we dan ook oog blijven houden voor onze communicatie als gemeente en onze citymarketing. Daar mag best een tandje bij.

Ook na vanavond gaat u de komende tijd vaker van het CDA Roosendaal horen en zien. Bent u benieuwd wat wij op deze foto aan het doen zijn? Houd dan onze socials de komende tijd maar goed in de gaten!"

Via hier zijn de volledige beschouwingen terug te kijken.

Lees
ver­der