26 maart 2018

Een nieuwe lente

Op de eerste dag van de lente waren dit jaar de gemeenteraadsverkiezingen. Wat hadden we daar naar uit gekeken en naar toe geleefd. Een nieuw team,  gebouwd, geleerd en in beweging gekomen. De uitslag kwam als een ijskoude douche. Verlies van 2 zetels en enorme winst voor de nieuwe partij Senioren Veldhoven van 0 naar 5. Waar we vorige keer de restzetel pakten grepen we deze keer net mis. Twee stoelen over om het geluid van het CDA te laten horen de komende 4 jaar.

Met de dreun kwam ook de twijfel. De kieswijzer, programma, achterban, kiezers, landelijke partij met gedachtengoed … Maar nee toch. Ons team heeft er alles aan gedaan wat mogelijk was geinvesteerd, zichtbaar geweest, moderne uitstraling gemaakt op TV, radio, in debat en op social media. Wat dat betreft blijf ik een trotse captain.

Natuurlijk heeft de kiezer gelijk, het is een ikke-ikke maatschappij waarbij het voor jezelf zorgen en voor jezelf opkomen belangrijk is. De rabobank is niet voor niets afgestapt van “een aandeel in elkaar” in “de tijden zijn veranderd, zorg dat je geld achter de hand hebt voor later”. In beweging, omzien naar elkaar, een land om door te geven, kracht van de samenleving? Samen leven en samen werken is  daarmee uit de mode? Of komt het weer terug? Net als het zelfvertrouwen en de energie? Wij denken van wel. Een compacte overheid die inwoners ondersteunt bij initiatieven die de samenleving versterken heeft toekomst. 

De uitslag betekent dat Ton Bolsius en ik het CDA gaan vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Gelukkig hebben we een team gebouwd de afgelopen maanden en samen met Leonard Verspui, Joop Horsten, Ton Pulles, Martijn Tholen en Marina Heutinck zetten we onze schouders eronder en zetten we onze beweging voort. Met een C die niet alleen blijft staan voor Christelijk maar zeker ook voor Coöperatief. Een nieuwe lente brengt immers een nieuw geluid. 

Ik zou bijna vergeten dat er ook veel kiezers wel op ons gestemd hebben en geloven in ons verhaal. Die kiezers zijn we dankbaar en de anderen willen we over 4 jaar graag weer terug. Daar zullen we onze uiterste best voor doen. Ton Bolsius heeft zijn kiezers in elk geval aan zich weten te binden. Heel knap haalde hij nog meer voorkeursstemmen dan 4 jaar geleden. Daar zijn we blij mee, dat is onze winst. We houden moed.

Ondanks de koude start van de lente wens ik u een vrolijk en warm Pasen toe

Marionne van Dongen

Lijsttrekker en Fractievoorzitter CDA Veldhoven

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.