09 november 2021

Kiezen voor Waalre

Op 9 november is de laatste begroting van deze raadsperiode besproken. Het is gebruikelijk dat alle fracties dan in hun 'algemene beschouwingen' vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Hieronder volgt de tekst die Suzan van de Goor, fractievoorzitter, namens het CDA heeft uitgesproken.

 

Algemene beschouwingen, uitgesproken 9 november 2021

Voor ons ligt de laatste begroting van deze raadsperiode. Een periode die best turbulent is geweest. En waar we nu in de begroting al een klein beetje doorkijken naar de volgende periode. Ambitieus en stabiel.

Het CDA koestert Waalre als kleine gemeente: dat maakt een verschil! Wij baseren onze keuzes op wie we willen zijn in Waalre. We willen elkaar ontmoeten in onze eigen wijk. Het fraai verzorgde groen maakt Waalre tot een fijne plek voor alle inwoners. In Waalre wéét het gemeentebestuur wat vrijwilligers allemaal doen in onze gemeenschappen en kennen we de enorme betekenis van de verenigingen voor ons dorp. Dit voordeel van kleinschaligheid willen we behouden.

‘Geef ons ons dorp terug!’ vragen inwoners het gemeentebestuur al tientallen jaren. De eindeloze stroom auto's over de Eindhovenseweg veroorzaakt al jaren veel hinder in Aalst en Ekenrooi. Nu de nieuwe N69 open is, gaan we daar eindelijk wat aan doen! Wij kijken hier enorm naar uit. Wij zijn blij en trots dat we ‘ja’ mogen zeggen tegen de mooie plannen.

Een ander project waar het CDA al lange tijd op aandringt is de aanpak van ‘t Laar. Het college schrijft in deze begroting over een duidelijk en realistisch toekomstperspectief voor ’t Laar.  Het verpleeghuis wordt het hart van een sociale, inclusieve woonwijk met slimme oplossingen om langer zelfstandig te blijven wonen. Zo kunnen inwoners tot op hoge leeftijd deel blijven uitmaken van onze eigen gemeenschap, mét de modernste technische snufjes om het leven gemakkelijker te maken. De sloop van het oude verzorgingshuis is inmiddels begonnen en wij zijn erg benieuwd hoe het resultaat er straks uit ziet! En we hopen dat daarna begonnen wordt met nieuwbouw voor de Hoevenakkers.

 

De komende jaren wordt er heel veel gebouwd in Waalre. Woningen voor verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld in Waalre-Noord, bij ’t Hazzo, het Brabantiaterrein, de Pracht en maar liefst 50 woningen bovenop Winkelcentrum de Voldijn en 30 tijdelijke woningen aan de Meester Slootsweg. Wij hopen dat we er zo aan bijdragen dat inwoners van Waalre de komende jaren gemakkelijker een passend huis kunnen vinden!

Dan kom ik op een punt dat niet in de begroting staat. In 2022 gaan we een procedure doorlopen om een nieuwe, vaste burgemeester te krijgen. We weten nu al dat dit gaat spelen en dat we daar kosten voor gaan maken. Het CDA vraagt zich af of we dit met een begrotingswijziging gaan oplossen of dat we hier toch al in deze begroting een bedrag voor opnemen.

 

De onroerende zaakbelasting voor komend jaar, 2022, wordt vastgesteld met deze begroting. De voorgestelde verhoging betekent voor een gemiddeld huishouden iets meer dan één euro per maand extra. Een redelijke verhoging dus.

De afgelopen weken is het weer vaak gegaan over kaders, waar de raad de voorstellen aan kan wegen. Voor de begroting hebben we deze gesteld in (u raadt het al) de Kaderbrief. Hierin hebben we aangeven dat het uitgangspunt moet zijn dat de begroting meer jaren sluitend is, kortom, we willen niet rood staan.

Het college heeft voldaan aan dat kader door vanaf 2023 te rekenen met een verhoging van de ozb van 12%. Let op: dit is een berekening. Het is nog geen besluit. Een berekening om zichtbaar te maken dat de begroting dan ‘in de plus’ blijft. Om te voldoen aan het kader dat wij als raad gesteld hebben.

De laatste cijfers van de septembercirculaire lijken alles wat gunstiger te kleuren, maar er komt nog best veel op de gemeente af! Wij pleiten er daarom voor om deze verhoging te laten staan. Als volgend jaar blijkt dat het niet nodig is voor een sluitend huishoudboekje, voeren we hem niet door.

Het CDA wil de ambtenaren en het college bedanken voor een leesbare en duidelijke begroting.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.