16 december 2021

Omgevingsvisie gewijzigd vastgesteld

Tijdens de raadsvergadering van 14 december is de omgevingsvisie vastgesteld. De omgevingsvisie beschrijft hoe we willen dat onze leefomgeving ingevuld wordt. Het is een visie voor de lange termijn, want we kijken door tot 2040. In het document gaan we uit van drie kernopgaven:

  1. Het versterken van een kwalitatief hoogwaardige woongemeente
  2. Behouden en versterken van het groene karakter
  3. Werken aan een vitale gemeente

In de omgevingsvisie zijn op basis van deze drie opgaven keuzes gemaakt. In hoofdlijnen is aangegeven wat ambities en uitgangspunten zijn voor de woonwijken, bosvillagebieden, werklocaties, dorpscentra, het agrarisch buitengebied en de natuurgebieden.

Tijdens de behandeling heeft het CDA Waalre twee punten ingebracht. 

Als eerste een eenvoudig punt. Het opstellen van een visie kost best veel tijd. In de omgevingsvisie wordt dan ook nog steeds gesproken over de N69 en over de Eindhovenseweg. Omdat 'de weg' inmiddels van ons is, hebben we met een amendement gevraagd om dit aan te passen. De hele raad heeft hiermee ingestemd.

Het tweede punt is een moeilijker punt. Wij hebben goed gekeken naar het onderwerp ‘ruimtelijke keuzes’ in het document. Voor het CDA is verduurzaming belangrijk, maar is hierbij belangrijk dat het haalbaar, betaalbaar en behapbaar is. Er moet in Waalre ruimte zijn voor duurzame energie. Wij moeten als kleine gemeente onze verantwoordelijkheid nemen. Maar over de gezondheidseffecten van windmolens zijn verschillende onderzoeken en lopen de uitkomsten uiteen. Een goed principe is dan het voorzorgprincipe. Oftewel: bij twijfel niet oversteken. Wij zien op dit moment, met de huidige stand van techniek geen draagvlak voor windmolens. Daarom hebben we samen met ZW14, VVD en D66 een amendement ingedient om geen windenergie toe te staan bij De Hogt. Ook dit amendement is unaniem aangenomen.

Met deze twee wijzigingen is de omgevingsvisie vastgesteld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.