12 oktober 2023

Verbod op doorgaand vrachtverkeer

Door de gemeenteraad is in oktober 2021 besloten dat in Waalre het doorgaand vrachtverkeer moet worden geweerd. Dit is ook vastgelegd in het raadsbreed akkoord. 

In het voorjaar van 2023 is een kentekenonderzoek uitgevoerd om te bepalen hoeveel vrachtwagens er per etmaal door Waalre rijden. Daarnaast is gekeken welke maatregelen er mogelijk zijn om dit doorgaande vrachtverkeer te weren. Hierbij is ook gekeken naar de effecten van deze maatregelen op bijvoorbeeld de bevoorrading van de winkels in Waalre.

Een aantal bewoners van de Wollenbergstraat heeft CDA Waalre laten weten dat zij behoorlijke overlast ervaren van het vrachtverkeer en dat daarbij ook de veiligheid in het geding is. Zij pleiten ervoor om zo snel mogelijk maatregelen te treffen om het (doorgaande) vrachtverkeer uit Waalre te weren.

Op dinsdag 10 oktober zijn de gemeenteraad en betrokken inwoners in een raadsinformatieavond bijgepraat over de resultaten van het onderzoek.

Hierbij werd duidelijk dat het realiseren van een verbod op doorgaand vrachtverkeer door het plaatsen van borden snel en tegen geringe kosten te realiseren is. Een besluit wordt vrij snel verwerkt in de verschillende navigatiesystemen. 

CDA Waalre heeft, samen met alle andere partijen, bij de wethouder gepleit voor het snel invoeren van een dergelijk verbod op doorgaand vrachtverkeer. Daarbij hebben wij verzocht om goed te evalueren of het gewenste effect wordt bereikt. Mocht dit niet het geval zijn dan zullen er aanvullende maatregelen genomen moeten worden. 

Wij hopen dat de invoering leidt tot minder overlast en een verbetering van de veiligheid in Waalre.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.