19 mei 2023

Waalre sluit aan bij K80

CDA Waalre vindt het belangrijk dat Waalre zelfstandig blijft. Op die manier kunnen we zelf blijven beslissen wat er binnen onze gemeente gebeurt.  Dit kunnen we niet alleen, we werken op verschillende niveaus samen met andere gemeenten in deze regio.

Tijdens de raadsvergadering van 7 maart 2023 hebben we als raad besloten om de stedenband met Ishoj te beëindigen. Daarbij hebben we een amendement aangenomen waarin we uitspreken dat we op zoek gaan naar een manier om (internationale) samenwerking vorm te geven. Het doel van samenwerking is naast onderling begrip vooral het delen van kennis. 

Lidmaatschap van de K80 gaat ook om het delen van kennis, maar dan met Nederlandse gemeenten die eenzelfde schaal hebben als de gemeente Waalre. Kleine gemeenten die het belangrijk vinden om zelfstandig te blijven zodat zij dicht bij hun inwoners kunnen blijven staan. De K80 is een platform voor de 83 kleinste gemeenten van Nederland. Dit zijn allemaal gemeenten die minder dan 20.000 inwoners hebben. Door ons hierbij aan te sluiten, zijn we samen met andere vergelijkbare gemeenten een goede gesprekspartner voor en bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De kosten van lidmaatschap van de K80 zijn gering, de meerwaarde van de K80 is wat CDA Waalre betreft heel groot. Wij steunen dit het voorstel om Waalre hierbij aan te sluiten dan ook van harte.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.