Zorg voor elkaar

De zorg voor elkaar is het fundament van onze samenleving. Het CDA Waalre wil een inclusieve samenleving, waarin iedereen mee kan doen. Samen dragen wij de verantwoordelijkheid voor een rechtvaardige samenleving. Het CDA Waalre zet in op samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit uiteindelijk meer toegevoegde waarde oplevert dan een ‘ieder voor zich’-maatschappij.

Laagdrempelige zorg

De vrijwilligersorganisaties en scholen in de wijken bevorderen de sociale cohesie. De kleinschaligheid van woonwijken zorgt voor overzicht, herkenbaarheid en geborgenheid. Door de sociale netwerken is er meer controle en kunnen problemen in een vroeg stadium gesignaleerd worden. Dat werkt preventief, bevordert de leefbaarheid van de wijken in Waalre en heeft een positieve werking op de gezondheid en het welbevinden van de inwoners.

Het “Centrum voor Maatschappelijke Deelname” (CMD) is het loket waar je bij de gemeente ondersteuning of hulp kunt krijgen. Daarbij zet de gemeente in op continuïteit, wat het CDA Waalre enorm aanspreekt. Het is nooit leuk om zorg nodig te hebben, maar iedere keer een andere zorgverlener maakt anoniem, een vertrouwd gezicht is belangrijk.

Bij problemen in een gezin wordt gewerkt met één plan voor dat gezin.  De coördinatie ligt in de handen van één regisseur voor het hele gezin, met aandacht voor juridische problemen, relationele problemen, ouderschapsproblemen, veiligheid en schuldenproblematiek.  Te veel hulpverleners in huis, die onvoldoende samenwerken, kan  tot gevolg hebben dat de situatie zelfs verslechtert. Het CMD is hierbij de eerste toegang en als de situatie daarom vraagt, wordt voor de zorg opgeschaald naar het Plusteam.

Het CDA Waalre ondersteunt de huidige aanpak van de gemeente en het CMD en wil dat dit de komende raadsperiode wordt gecontinueerd. Daarbij streven we ernaar dat het ingezette verbetertraject in de samenwerking tussen CMD en Plusteam verder uitgewerkt wordt.

Steun voor wie een ander helpt

Mantelzorgers hebben het soms zwaar. In Waalre bieden de Prachtdag en ‘Neffe de kerk’ de mogelijkheid aan mantelzorgers om af en toe op adem te komen. Deze mogelijkheden moeten behouden blijven. Ook willen we als CDA Waalre meer aandacht voor jongeren die naast hun opleiding mantelzorg bieden. CDA Waalre wil dat Waalre meedoet met de “Week van de jonge mantelzorger”. In de eerste week van juni wordt er landelijk extra aandacht gevraagd voor de positie van jonge mantelzorgers. Samen met jonge mantelzorgers wordt er dan geëvalueerd welke ondersteuning zij nodig hebben.

Verder wil het CDA Waalre dat er ruimhartig de mogelijkheid komt tot het bouwen van mantelzorgwoningen.

Rond de dag van de mantelzorg zet de gemeente mantelzorgers in het zonnetje in de vorm van een mantelzorgcompliment. Dit is een klein gebaar van waardering dat we willen behouden.

Armoede en schulden voorkomen

Er moeten financiële regelingen zijn voor mensen met een laag inkomen. Het CDA Waalre wil dat er zo min mogelijk kinderen in armoede opgroeien. Daartoe dienen de risicogroepen preventief bereikt te worden om schulden in de toekomst te voorkomen. Armoede brengt vaak eenzaamheid met zich mee, omdat er geen geld is om iets te ondernemen. Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor het  bestrijden van armoede en eenzaamheid, bijvoorbeeld de Voedselbank, het Diaconaal Noodfonds en Stichting Leergeld. De laatste zorgt ervoor dat kinderen kunnen deelnemen aan sport, muzieklessen, schoolreisjes en meer. Het CDA Waalre wil zich in de komende raadsperiode inzetten voor meer bekendheid en betere toegankelijkheid van deze mogelijkheden.

 Daarnaast vindt het CDA Waalre, dat de gemeente maximale samenwerking moet faciliteren tussen alle hulporganisaties om hulp te bieden aan de mensen die dit nodig hebben. Daarbij moeten alle partijen, de gemeente, woningcorporaties, energieleverancier en zorgverzekering bereid zijn om hun grenzen te verleggen als dit leidt tot een menselijke oplossing. Deze partijen moeten gezamenlijk op zoek gaan naar mensen die hulp nodig hebben, maar deze niet kunnen of durven te vragen. Daarbij wordt zoveel mogelijk informatie uitgewisseld binnen de kaders van de privacywetgeving. 

Het CDA Waalre wil dat de gemeente uithuiszetting vanwege schulden voorkomt, zeker wanneer het om gezinnen met kinderen gaat. Dakloosheid heeft ernstige sociale en psychische effecten voor de betrokkenen en vergroot de problemen en kosten niet alleen voor de betrokkenen maar ook voor de samenleving. (Schuld)hulpverleningstrajecten moeten vroegtijdig en effectief worden ingezet.

Laaggeletterdheid

Volgens onderzoek van het researchcentrum voor “Onderwijs en Arbeidsmarkt” is tussen de 5% en 8% van de 16- t/m 65-jarigen in Waalre laaggeletterd. Dat betekent dat in Waalre in totaal ruim 1.700 laaggeletterden wonen. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.  Laaggeletterdheid, zet mensen onterecht op achterstand in de samenleving. CDA Waalre wil dat de gemeente haar communicatie hierop aanpast. Verder stimuleren wij initiatieven als het taalcafé vanuit de bibliotheek in het Huis van Waalre. Ook vindt het CDA Waalre dat de gemeente actief de samenwerking met organisaties als de Stichting “Lezen en schrijven” moet zoeken om een programma op te zetten om laaggeletterdheid aan te pakken.

Jeugdhulp en WMO

In de jeugdhulp zijn veel aanbieders, die zich richten op lichte zorg. Hierdoor ontstaan tekorten en zijn bezuinigingen op andere noodzakelijke zaken nodig. Dit is onwenselijk. Het CDA Waalre wil een duidelijke afbakening tussen jeugdzorg en gewone opvoeding. We streven daarom naar meer samenwerking tussen jeugdzorg en passend onderwijs. Daarom moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden met jeugdzorgaanbieders. Er moet tevens adequate controle op de financiën uitgevoerd worden. Als er signalen van zorgfraude zijn, moet dit aangepakt worden door de gemeente.

Het CDA Waalre wil dat kinderen met jeugdhulp het recht krijgen om iemand uit hun eigen omgeving te betrekken bij belangrijke zorgbesluiten. Deze steunfiguur is geen professional, maar een goede bekende, of een familielid, de buurman of de trainer van de voetbalclub. De zelfgekozen mentor is er niet om delen van de professionele hulp over te nemen, maar om gelijkwaardig mee te beslissen over wat goed is voor het kind, het gezin en de situatie.

Ook is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de continuïteit van zorg voor jongeren na hun 18e verjaardag. De gemeente moet samen met de jongere kijken naar een goed overgangspunt naar andere vormen van zorg en andere financieringsbronnen.

Een goede zorg vereist ook een goede samenwerking met huisartsen. De gemeente heeft goed contact met de huisartsen en overlegt met hen regelmatig over de mogelijkheid tot inzetten van praktijkondersteuners voor de jeugdhulp. Dit moet in de komende raadsperiode voortgezet worden.

Iedereen moet mee kunnen doen

Mensen met een beperking moeten volledig mee kunnen doen in de samenleving. De gemeente dient het VN-verdrag Handicap uit te voeren. Het CDA Waalre vindt het belangrijk dat bij de herinrichting van wijken rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid en dat er per wijk gekeken wordt waar bijvoorbeeld de stoepen recht gelegd moeten worden of andere aanpassingen gewenst zijn. Sportvoorzieningen en openbare gebouwen moeten voor ieder goed toegankelijk zijn. Waar mogelijk moeten mensen met en zonder beperking samen kunnen sporten en bewegen.

Ook vinden wij dat bij maatschappelijk belangrijke voorzieningen voldoende gehandicaptenparkeerplaatsen voor handen dienen te zijn.

Aandacht en zorg voor onze senioren

Wij hebben respect voor senioren. Senioren zijn niet zielig! Senioren nemen deel aan alle facetten van ons maatschappelijk leven. Zij bezitten kennis en ervaring en vormen het geheugen van ons bijna 100-jarig Waalre. CDA Waalre wil zich inzetten voor het faciliteren en behouden van ontmoetingsplekken voor senioren. Huiskamerfaciliteiten in alle dorpskernen.

Daarnaast stimuleren we van harte het bevorderen van contact tussen senioren en jongeren, zoals bijvoorbeeld door projecten waarbij MBO-studenten senioren de weg wijzen in de digitale wereld.

Al lange tijd dringt CDA Waalre aan op een duidelijk toekomstperspectief voor verpleeghuis ’t Laar. In deze raadsperiode wordt de ‘Slimme Wijk Malvalaan’, oftewel ‘t Laar 2.0 ontwikkeld. Dit verpleeghuis wordt uitgerust met moderne technische hulpmiddelen, die ook beschikbaar zijn voor de bewoners rondom de Malvalaan. Daarmee kunnen thuiswonende senioren langer zelfstandig wonen, zodat senioren tot op hoge leeftijd deel blijven uitmaken van onze eigen gemeente. Als het nieuwe verpleeghuis klaar is, gaat het CDA Waalre zich sterk maakt om De Hoevenakkers 2.0 te realiseren in Waalre-dorp.

Verder wil het CDA Waalre meer variatie in het aanbod van woonvormen voor senioren in de nabijheid van zorg. Hofjes en kleinschalige appartementencomplexen zijn een aantrekkelijk alternatief voor senioren die wel op zichzelf willen blijven wonen, maar niet langer de zorg voor een heel huis willen hebben. We willen het oprichten van zorgcoöperaties faciliteren.

Kracht van vrijwilligers

Vrijwilligersorganisaties zijn het cement van onze wijken. Zij zijn actief aanwezig, onder andere op het gebied van sport, cultuur, armoedebestrijding, vermindering van taalachterstand, en personenvervoer. Dit actieve vrijwilligersleven in Waalre vormt een pijler voor de zelfstandigheid van Waalre. Er zijn zoveel pareltjes! Denk aan de Jeugdweek, speeltuin de Klimbim, zorgboerderij De Pimpernel, de carnavalsverenigingen, scouting, Vrienden van Aalst en de Vereniging voor de Jeugd en al die anderen, die zorgen voor een levendige en inclusieve samenleving. Ook het Waalres Dorpsdiner, als een jaarlijks terugkerend evenement, biedt de inwoners de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.

CDA Waalre erkent de waardevolle betekenis van vrijwilligers en van verenigingen in ons dorp. Daarom moeten wij niet eenzijdig naar het financiële plaatje kijken, maar naar de maatschappelijke waarde van deze organisaties. De gemeente kan veel doen om het vrijwilligerswerk leuker en vooral ook makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door de regels voor onkostenvergoedingen te versoepelen, de administratieve lasten te verminderen en trage procedures te voorkomen. Vanuit de gemeente is er een contactpersoon voor iedere vrijwilligersorganisatie. CDA Waalre pleit voor het verder faciliteren van vrijwilligersorganisaties.

Sport

Sport zorgt ervoor dat mensen bewegen, en verbindt mensen. Sport zorgt voor ontspanning en heeft positieve maatschappelijke effecten. Sport brengt mensen samen en helpt bij het overbrengen van waarden en vaardigheden die in het gewone leven onmisbaar zijn, zoals samenwerken en respect voor een ander. In Waalre is een “sport- en beweegakkoord”, ondertekent door 33 partijen. CDA Waalre wil dat de gemeente, samen met het Sportcampagneteam Waalre (de koplopers uit het “sport en beweegakkoord”), aan de slag gaat met het uitvoeren van dit akkoord. Elkaar versterken en steunen waar nodig.

Inzetten op preventie en gezond leven

CDA Waalre ondersteunt het lokale preventieakkoord. Hierin zijn concrete doelen opgenomen, bijvoorbeeld om het gebruik van alcohol en andere drugs zoveel mogelijk te ontmoedigen, maar ook het terugdringen van eenzaamheid en het verminderen van mentale en psychische stress. Het akkoord bevat concrete doelen en acties waar de 25 partners gezamenlijk de schouders onder willen zetten. Dus, direct aan de slag voor de lokale gezondheid. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.