19 mei 2019

Amstelveense politici doen in Rotterdam ideeën op voor Lief & Leedstraten

Amstelveen - Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) en de CDA-raadsleden Sandra van Engelen en Pier Rienks hebben woensdag 15 mei een werkbezoek gebracht  aan de Rotterdamse wijk Delfshaven.

De Amstelveense politici lieten zich uitvoerig bijpraten over de succesvolle aanpak van de zogenaamde ‘Lief- en Leedstraten’. De aanpak van de Lief en Leedstraten is in 2013 opgepakt door de stichting Opzoomer Mee, die al meer dan 25 jaar lang straatactiviteiten organiseert in alle wijken van Rotterdam.

In Lief & Leedstraten worden bewoners uitgenodigd om meer aandacht te hebben voor onderlinge burenhulp en het voorkomen van eenzaamheid. Het enthousiasme waarmee straten met deze uitnodiging aan de slag gingen was groot. Honderden straten gaven elk op hun eigen wijze invulling aan het delen van Lief & Leed. Het zijn er inmiddels meer dan 700.

Unieke aanpak
In elke Lief & Leedstraat is er een gangmaker die mensen bijeen brengt en zorgt dat ook andere mensen enthousiast worden. Elke straat is uniek en kent een eigen aanpak. Die is afhankelijk van het karakter van de straat en het aanwezige organisatievermogen. De ene straat heeft een programma aan activiteiten. De andere straat richt zich op burenhulp en een bloemetje voor een zieke buur. Verantwoordelijk wethouder Sven de Langen: ‘Het gaat niet zozeer om dat bloemetje, maar het geeft een gevoel van betrokkenheid: het besef dat je in een straat woont waar buren oog hebben voor wat je meemaakt.’

Faciliteiten
De Lief & Leedstraten zijn bij elkaar gebracht in een club en krijgen door het jaar heen verschillende faciliteiten van Opzoomer Mee. Naast het Lief & Leedpotje zijn er zogenaamde gereedschapskistjes, uitwisselingsbijeenkomsten en speciale activiteiten zoals een brunch voor ouderen in de winkels van Albert Heijn. ‘Ook wordt jaarlijks een Lief & Leed Kanjerverkiezing gehouden in bijzijn van de wethouder’, vertelde projectleidster Ireen van der Lem.

Pilots
De Rotterdamse aanpak krijgt inmiddels navolging in Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Alblasserdam. Vorig jaar nam de gemeenteraad van Amstelveen een door het CDA ingediende motie aan om ook in deze gemeente aan de slag te gaan met Lief & Leedstraten. ‘Het moeilijkste is: hoe begin je iets in een straat waar nog niks is?’, vertelde Johan Janssens, directeur van Opzoomer Mee. ‘Mensen moeten zelf iets willen. Het is vooral afhankelijk van de gangmaker die definieert wat er in zijn eigen straat moet gebeuren.’ Janssens adviseerde de Amstelveense delegatie om een pilot te starten met ongeveer vijf straten.

Amstelveen, 15 mei 2019

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.