21 december 2021

CDA stemt tegen het werkplan Zuid-Kennemerland 2021 – 2023

De vijf hoofdopgaven uit de Zuid-Kennemer Agenda zijn uitgewerkt in het “Werkplan regionale samenwerking Zuid-Kennemerland 2021-2023”. Dit gebeurt in het kader van nieuwe afspraken (governance) voor de regionale samenwerking tussen de gemeentes: Bloemendaal, Heemstede Haarlem en Zandvoort.

De volgende negen prioriteiten staan in het werkplan omschreven: 
1. Gebiedsgerichte aanpak NNN en stikstof Zuid-Kennemerland in relatie tot het Ontwikkelperspectief Binnenduinrand (landschap); 
2. Vergroting Nationaal Park Zuid-Kennemerland en versterking relatie met het Recreatiegebied Spaarnwoude (landschap); 
3. Scherper stellen economisch profiel en gezamenlijke inzet via branding en acquisitie (economie); 
4. Inzet op triple helix en versterking van de samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven (economie); 
5. Meer en snellere toevoeging van woningen (incl. sociale huur en middensegment) (wonen); 
6. Regionale huisvesting specifieke doelgroepen en stimulering (passende) huisvesting ouderen (wonen); 
7. Slagvaardige regionale samenwerkingsstructuur voor het behalen van de klimaatdoelstellingen (duurzaamheid en klimaat); 
8. Stresstest klimaatadaptatie binnenduinrand (duurzaamheid en klimaat); 
9. Aanpak regionaal fietspadennetwerk (bereikbaarheid).

Op 16 december 2021 heeft de gemeenteraad van Bloemendaal gesproken en gestemd over dit werkplan. Het CDA is een voorstander van regionale samenwerking. Immers, ten eerste is dat als kleine gemeente noodzakelijk omdat jezelf niet alle kennis in huis hebt. Ten tweede kun je plannen die de gemeentegrens overschrijden - denk bijvoorbeeld aan doorgaande wegen -  ook alleen maar in regionaal verband realiseren. 

Waarom heeft het CDA dan toch tegen dit werkplan gestemd? De fractie heeft tegen gestemd omdat de eerste prioriteit in het werkplan tot gevolg kan hebben dat het gevarieerde landschap – en dan met name het agrarisch weidelandschap aan de Vogelenzangseweg - in de binnenduinrand verloren gaat. Een dergelijk gevolg gaat lijnrecht in tegen de motie die door het CDA is ingediend en welke door de gemeenteraad is aangenomen. In deze motie wordt o.a. juist een beroep op de provincie gedaan om de begrenzing(en) van het Natuurnetwerk Nederland (opnieuw) te bekijken en ter compensatie alternatieve gebieden hieraan toe te voegen - bijvoorbeeld Park 21 in de Haarlemmermeer - om zo de diversiteit van landschappen in de binnenduinrand te behouden.

Bob van der Veldt- CDA Bloemendaal
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.