03 augustus 2020

Kritische noot bij jaarverslag en jaarplan Mobiliteitsfonds Zuid-Kennemerland

Tijdens de raadsvergadering op 30 juni 2020 is gesproken over het (ontwerp) jaarverslag 2019 en het (ontwerp) jaarplan 2021 van het Mobiliteitsfonds Zuid-Kennemerland.

Vanaf 2013 zijn de gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort de 'Gemeenschappelijke Regeling Bereikbaarheid Zuid-Kennemerland' aangegaan. Doel van de regeling is vanuit een gemeenschappelijk visie regionale mobiliteitsvraagstukken aan te pakken. De financiering van de onderzoeken vindt plaats uit het mobiliteitsfonds: de gemeente draagt hierin bij op basis van inwonersaantallen.

Al bij de behandeling tijdens de commissie Grondgebied op dinsdag 23 juni bracht de CDA-fractie bij monde van Geert Beusen enkele kritische opmerkingen naar voren. Het valt op dat er veel projecten in de onderzoeksfase blijven “hangen”. Wat dat betreft zal de slagvaardigheid wel wat beter uit de verf moeten komen. Toch realiseert het CDA zich dat het belangrijk is deel uit te maken van het grotere geheel en je dient er dus “bij te zijn”: verkeer houdt niet op bij de gemeentegrens.

Een voorbeeld hiervan betreft de “Verkenning verbinding Zeeweg-Randweg”. Deze studie staat wederom vermeld in het jaarplan 2021 terwijl de gemeenteraad van Bloemendaal in een eerder stadium in meerderheid heeft aangegeven dat deze studie uit de projectenlijst geschrapt zou moeten worden. Het CDA steunde vorig jaar de motie die hieraan ten grondslag lag.

Tijdens de raadsbehandeling op 30 juni jl. kwamen er zowel een amendement als motie over het stopzetten onderzoek Zeeweg-Randweg aan de orde. Het CDA liet bij monde van fractievoorzitter André Burger vóór het schrappen van de studie te zijn. Helaas haalden zowel het amendement als de motie het niet.

Namens de CDA-fractie Bloemendaal;

Geert Beusen,  lid van de commissie Grondgebied van de gemeente Bloemendaal

André Burger,  raadslid van de gemeente Bloemendaal

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.