28 december 2021

Onderwijshuisvesting

Het aantal leerlingen in het basisonderwijs in Bloemendaal loopt volgens prognose de komende vijftien jaar terug. Bloemendaal heeft 15 schoolgebouwen verspreid over de vijf woonkernen. Dit betekent dat naar verwachting scholen met gedeeltelijke leegstand te maken zullen krijgen. Voor schoolbesturen is dit onwenselijk, omdat zij voor leegstaande lokalen geen vergoeding van de landelijke overheid krijgen De exploitatie  van de school komt hierdoor onder druk te staan.  Het is dus zaak om als College van B&W met de verschillende schoolbesturen om tafel te gaan en een plan voor de toekomst te maken. In dit plan zal ongetwijfeld besproken worden of het in Bloemendaal wenselijk is half leegstaande schoolgebouwen te sluiten vanwege het tekort aan leerlingen. En te zoeken naar gezamenlijke huisvesting. Dit is alleen mogelijk als schoolbesturen de financiële meerwaarde zien van een gezonde huisvesting. Ook voor de gemeente Bloemendaal zou dit een aanzienlijke vermindering van onderhouds- en bouwkosten betekenen.

Een dergelijke vraag deed zich in de laatste raadsvergadering over de besluitvorming van de bouwplannen van de Schoolvereniging Aerdenhout Bentveld (SAB) en de Tyo van Eeghenschool in Aerdenhout. Beide scholen hebben een budget voor (ver)bouwing van het schoolgebouw aangevraagd. Het College heeft een onderzoek laten uitvoeren over de mogelijkheid om beide scholen op de locatie van de Tyo van Eeghenschool te huisvesten in een gezamenlijk schoolgebouw.

Het onderzoek wees uit dat met name de buitenruimte van het schoolgebouw onvoldoende ruimte bood om beide scholen op deze plaats te lokaliseren. Ook de weerstand van beide scholen was groot, omdat een gezamenlijk belang en meerwaarde voor beide scholen niet door de scholen werd gezien. De gemeenteraad heeft in haar zienswijze het College laten weten af te zien  een gezamenlijke huisvesting van de SAB en Tyo van Eeghenschool en beide scholen het gevraagde  bouwbudget beschikbaar te stellen. Voor de Tyo van Eeghenschool een bouwbudget voor noodzakelijke uitbreiding en voor de SAB een voorbereidingskrediet voor renovatie/nieuwbouw.

Het CDA vindt het van groot belang dat het College doorgaat met het zoeken naar creative oplossingen voor een gezonde onderwijshuisvesting. In gezamenlijk overleg met de verschillende schoolbesturen, met een open en realistische blik naar de toekomst. Met een dergelijk overleg kunnen we niet snel genoeg beginnen!

Ton Bruggeman (CDA)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.