11 maart 2023

Staatssecretaris Marnix van Rij en Noord-Hollandse lijsttrekker Dennis Heijnen op bezoek bij Port of Den Helder en Blue Port Centre

Staatssecretaris Marnix van Rij en Noord-Hollandse lijsttrekker Dennis Heijnen op bezoek bij Port of Den Helder en Blue Port Centre Onder aanvoering van de Helderse CDA-kandidaat voor provinciale staten Jane Lobles brachten staatssecretaris Marnix van Rij en lijsttrekker Dennis Heijnen een bezoek aan Port of Den Helder en Blue Port Centre. Helders Tweede Kamerlid Harmen Krul en Europarlementariër Tom Berendsen waren ook aanwezig. De CDA-delegatie werd ontvangen door Kees Turnhout (Port of Den Helder) en Pim Visser (Blue Port Centre).

Bezoek Port of Den Helder en Blue Port Centre (links)

Over het bezoek aan Port of Den Helder en Blue Port Centre

De haven van Den Helder is thuisbasis van de Koninklijke Marine en qua ligging cruciaal voor de Energievoorziening vanaf de Noordzee. Den Helder voelt de sluiting van de visafslag. Een gevoelige klap voor de lokale economie. Kansen zijn er ook. Daarvoor biedt de haven ontwikkelmogelijkheden voor het onderhoud van Offshore windparken, de vlootuitbreidingen van de Marine, de aanlanding van duurzame energie en de ondersteuning van innovatieve voedselproductie op zee. Om deze ambities te realiseren werken Havenbedrijf, Gemeente, Provincie, Defensie en bedrijfsleven samen aan het programma Maritiem Cluster Den Helder. Er wordt gezocht naar steun vanuit het Rijk. De relatief kwetsbare regionale economie kan zich versterken. Focus ligt daarbij op ‘blauwe economie’ een ontwikkeling die in belangrijke mate afhankelijk is van de haven en de ontwikkelingen op de Noordzee. Belangrijk daarbij is dat Rijk en Provincie het belang van de havenontwikkelingen onderkennen en de rol van Den Helder in de energietransitie ondersteunen.

Van Rij, Heijnen en Kees Turnhout aan het woord

Staatssecretaris Marnix van Rij over het bezoek: “Den Helder is op een bijzonder gunstige plek gelegen om zich in verbinding met een maritiem cluster van activiteiten snel te ontwikkelen. De problemen die zich aan de keukentafel manifesteren vragen om duurzame oplossingen waarvoor Den Helder op macro niveau een faciliterende rol kan bieden. Met een open haven en de blik gericht op de Noordzee is de ontwikkelpotentie in deze tijd van energietransitie zeer groot, als offshore onderhoudshub voor windparken en energiehub voor heel Nederland.”

Dennis Heijnen over het bezoek: “We moeten niet vergeten dat Blue Port Centre tot voor kort dienst deed als visafslag en vanwege toegenomen regeldruk het hoofd niet meer boven water kon houden. Dat gaat me aan het hart. We willen kijken hoe we de visserijsector die er nog is kunnen ondersteunen en perspectief kunnen bieden. Den Helder kan zich oprichten en de blik op de toekomst richten. Er liggen prachtige mogelijkheden voor Den Helder. De hele kop van Noord-Holland kan profiteren. Ook in werkgelegenheid en kennis. Als CDA willen wij de aankomende jaren Den Helder veel beter bereikbaar maken om zo de ontwikkelpotentie die er is goed te benutten. Daarnaast zien we dat de provincie een cruciale rol kan spelen om de haven van Den Helder echt op de kaart te zetten. We moeten investeren in de energiehaven, in geld en in aandacht. Den Helder is een Noord-Hollandse stad om trots op te zijn, dat mogen ze best weten in Den Haag.”

Kees Turnhout (deputy CEO Port of Den Helder) over het bezoek: “De haven van Den Helder doet ertoe en moet meer ruimte gaan bieden voor zowel marine als wind op zee en energietransitie. Mooi om te zien dat CDA bereid is zich hiervoor op alle bestuursniveaus in te zetten. Het was daarom goed vandaag te kunnen spreken met de CDA lijsttrekker van Noord Holland, Dennis Heijnen, Staatssecretaris Marnix van Rij, het Helderse kamerlid Harmen Krul en Europarlementariër Tom Berendsen. De delegatie werd ontvangen in het Blue Port Centre waar de haventransitie van visafslag naar wind op zee tastbaar wordt!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.