Onze plannen

Het CDA is de partij voor iedereen. Of je nu in de stad of op het platteland woont, jong of oud bent, rijk of arm: wij willen dat iedereen meetelt.
We geloven in een land waar we samenwerken en voor elkaar klaar zorgen. En waar we eerlijk zijn tegen elkaar.
Dat klinkt misschien een beetje ouderwets, maar wij vinden dat juist belangrijk in deze tijd.

Wederzijds vertrouwen
Ons verkiezingsprogramma heeft de titel Wederzijds vertrouwen. De huidige tijd vraagt om een overheid die betrouwbaar is en het vertrouwen van de inwoners weet terug te winnen. Maar het opbouwen van (hernieuwd) vertrouwen moet van twee kanten komen. Om als overheid het vertrouwen te herstellen moeten we eerst doen wat moet. Dit hebben we uitgewerkt in verschillende standpunten.
Wederzijds vertrouwen
Thuis voor jong en oud
Voor iedereen is het gevoel van thuis anders, maar iedereen heeft een plek nodig die voelt als thuis. Thuis is de plek waar je opgroeit en waar je de mooiste, maar ook de minder mooie momenten van het leven, beleeft. Het is de plek waar je jouw kinderen ziet opgroeien en waar je uiteindelijk hoopt oud te kunnen worden. Iedereen heeft recht op een vertrouwd thuis, waarin je veilig en geliefd je leven kunt inkleuren. Thuis rijkt hierbij verder dan de plek waar je woont. Ook plekken als school en verenigingen zijn onderdeel van thuis. Je vormt je thuis uiteindelijk zelf, maar iedereen moet vanaf de eerste stapjes in het leven tot de laatste passen de kans krijgen om een gelief en vertrouwd thuis te vormen.
Zorg voor elkaar
We leven in een samenleving en daarbij ligt de nadruk op samen. Uiteindelijk moeten we er in het leven met zijn allen wat van maken. Daarbij is het van belang dat we elkaar helpen als dat nodig is. Hierin heeft ook de gemeente een grote taak. Wanneer iemand, om welke reden dan ook, zorg nodig heeft, moet die zorg er zijn. Voorop staat dat voorkomen beter is dan genezen en dat betekent ook dat we te allen tijde moeten voorkomen dat iemand zorgbehoevend wordt als dat niet nodig is. Wanneer de zorg toch nodig is, moeten we samen kijken op welke manier we het beste kunnen helpen. Hierbij is het belangrijk een balans te vinden tussen zorg bieden vanuit de gemeente en kijken waar bepaalde zorg vanuit naasten kan worden verzorgd. Niet omdat we als gemeente zo min mogelijk zorg willen leveren, maar wel omdat een eigen oplossing altijd duurzamer zal zijn dan zorg via de gemeente. Bovenal staat centraal dat de juiste zorg op het juiste moment geleverd moet worden. Niet het systeem staat centraal, maar het is de persoon waar het om draait.
Een veilig thuis
Een van de basistaken van de overheid is het zorgen voor de veiligheid. Waar de feitelijke cijfers veelal laten zien dat onze gemeente echt wel veilig is, is het gevoel van veiligheid lang niet altijd aanwezig. Het gevoel van veiligheid is echter minstens zo belangrijk als de feitelijke veiligheid. Daar komt bij dat de wereld niet stil staat en de dreigingen daarmee ook in beweging zijn. Dit alles vraagt om een overheid die deze basistaak op orde heeft, maar ook om een gemeente waarin de sociale controle groot is. We moeten samen blijven kijken hoe we ervoor zorgen dat iedereen zich ook echt veilig voelt in de gemeente, zonder dat we het gevoel hebben constant bespied te worden.
Een duurzame toekomstbestendige gemeente
We krijgen de wereld van onze ouders en we lenen hem van onze kinderen. Aan je kinderen wil je altijd wat moois geven. Daarom moeten we zorgen dat we de wereld die we krijgen een stukje mooier doorgeven aan de volgende generatie. Het is inmiddels duidelijk dat niets doen geen optie meer is. We moeten dan ook snel antwoorden vinden op de energietransitie, de reductie van CO2, klimaatadaptie en circulaire economie. Hierbij is niemand gebaat bij te ambitieuze plannen of geldverslindende projecten die uiteindelijk weinig bijdrage. Het gaat erom dat we ervoor zorgen dat iedereen mee kan blijven doen en dat we vooral doelmatig werken. Het draait om het behalen van een doel en niet om projecten neer te zetten.
Een sterke en eerlijke economie
Het MKB is de motor van onze samenleving. Onze gemeente telt een groot aantal ondernemingen en dit aantal blijft groeien. Naast werkgelegenheid en economisch waarden, hebben ondernemers ook een grote sociale waarden. Het is daarom van belang dat we als gemeente deze bedrijven ook helpen waar dat mogelijk is. Zo creëren we een wisselwerking en win-win situatie. Daarnaast telt onze gemeente gelukkig nog een groot aantal agrariërs en die willen we behouden. De druk op de agrariërs is groot en een goed belegde boterham is geen vanzelfsprekendheid. De beeldvorming in het maatschappelijk debat is lang niet altijd het echte beeld. Daarom is het van belang dat we achter de agrariërs staan. We moeten samen kijken hoe we de uitdagingen van vandaag de dag kunnen oppakken, waarbij de gemeente vooral een betrouwbare partner moet zijn.
Stedelijke allure en en dorps karakter
Dijk en Waard bestaat uit een mooie mix van wijken, dorpen en kernen met ieder een eigen karakter. Samen vormen zij de nieuwe gemeente. Het CDA wil dat het een gemeente wordt waar deze eigen karakters behouden blijven en waar iedereen een plek vindt om zich thuis te voelen. Een gemeente waar mensen omzien naar elkaar en gezien en gewaardeerd worden, zoals in een klein dorpje. En ook een gemeente waar inwoners en bezoekers graag gebruik maken van de meer stadse mogelijkheden die Dijk en Waard biedt, zoals cultuur, musea, goed onderwijs, winkelaanbod, recreatie- en natuurgebieden.
Een betrouwbare en dienstbare overheid
Het CDA vindt leefbaarheid, sociale cohesie en voorzieningenniveau in kernen van groot belang. Er moeten samenwerkingsafspraken gemaakt worden om een effectieve bijdrage te leveren aan de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van kernen en wijken. Je kunt hierbij denken aan dorpsraden en/of wijkteams. Als het gaat om de verwachtingen van elkaar, moeten alle groepen actief meedenken, verbinden en communiceren. Het CDA wil dat de gemeente in directe verbinding staat met haar samenleving en daarmee de kracht uit de samenleving benut. Inwoners krijgen ruimte en vertrouwen om zelf initiatieven te ontplooien, waarbij de gemeente zo nodig ondersteuning biedt. Daarnaast vindt het CDA dat de gemeente kerngericht moet werken. De gemeente moet een actievere rol innemen op het punt van meedenken, communiceren en verwachtingen verhelderen.
Nog vragen?
Neem contact met ons op via [email protected].