03 november 2023

CDA zet voor de begroting 2024 in op 'keuzes maken en problemen oplossen'

Tijdens de meningsvormende raad in Gooise Meren over de begroting 2024-2027 heeft het CDA voor komend jaar een aantal prioriteiten aangegeven. Deze zijn erg goed ontvangen door raad en college.
In het kort komt het neer op 'kiezen en oplossen'.

Het CDA staat voor rentmeesterschap. Wij maken onze grote zorgen want wij zien in het collegevoorstel een koers richting een financieel ravijn in 2026. Dat is een verkiezingsjaar; het CDA wil een volgend college niet opzadelen met zo’n groot en te voorkomen probleem. Wij willen dat het college – in navolging van het CDA – nú kiest.

Het CDA wil het beter maken in Nederland; en wil zaken nú oplossen. Daarom vragen wij het college om hun kokervisie over het Naarderbos los te laten en een mediator aan te stellen. Het CDA wil een golfbaan waarop wordt gegolft. Daarmee doen we recht aan de sportvisie en de langgekoesterde wens van veel inwoners om weer een balletje te slaan. Met een mooie oplossing besparen we ook veel onnodige juridische kosten.

Bas Veerman, fractievoorzitter van het CDA Gooise Meren, verwoordt het zo:

Hoofdlijnen – Financiën – winstwaarschuwing voor 2026 en verder

Voorzitter, het CDA worstelt met de paragraaf winstwaarschuwing voor 2026 in relatie tot paragraaf 6.1. Er hangen donkere financiële wolken aan de horizon en die komen in 2026 snel boven onze gemeente hangen. Er staat nu dat er nog geen rekening is gehouden met het kwantificeren van lasten om voorzieningen op het huidige niveau te houden en van enkele ambities die zijn vastgelegd. Bovendien is geen rekening gehouden met de overschrijdingen op jeugdzorg en Wmo, die een structureel karakter lijken te hebben. 

Er wordt een bandbreedte van 3 tot 6 mio genoemd. Maar het wordt nog erger, ook zonder kwantificering van deze punten is er een aanzienlijk tekort vanaf 2026, met name veroorzaakt door de ambities die volgen uit het CUP, aldus zo staat te lezen in de begroting 2024.

Verder in de begroting staat bij hoofdstuk 6.1 (Financien) de volgende zin: Als gemeente gaan we bewust om met ons geld en zorgen we dat we op korte en lange termijn financieel gezond blijven. We gaan daarbij moeilijke keuzes niet uit de weg.

Voorzitter, deze twee paragrafen staan haaks op elkaar. De begroting in haar huidige vorm, rekeninghoudend met de winstwaarschuwing voor 2026, koerst de verkeerde kant op. Nu mooi een paar jaar mooi weer spelen en straks in 2026 met een gigantisch tekort zitten getuigt wat het CDA betreft niet van een financieel gezond en verantwoord beleid.

Het CDA staat voor rentmeesterschap. We willen ervoor zorgen dat wij de wereld beter achterlaten voor ons nageslacht. Wij vragen ons dan ook af of het huidige college deze term ook hoog in het vaandel heeft staan want als we de begroting van het huidige college goedkeuren dan koersen we af op een financieel ravijn in 2026 en laat dat nu net het verkiezingsjaar zijn. Waar zadelen we een volgend college dan mee op?!

Voorzitter, het CDA is van mening dat er nog eens kritisch dient te worden gekeken welke prioriteiten nu echt van belang zijn en het CDA vraagt het college tevens een spaarpot maken voor ambities die later kunnen worden uitgevoerd. Keuzes maken!

Voorzitter, u begrijpt dat het CDA zich grote zorgen maakt.

Dank u wel

Naarderbos

Voorzitter, in de begroting lezen wij dat het college het gebruik van sport en beweegmogelijkheden stimuleert. Daarom komt er extra aandacht voor plekken waar inwoners kunnen sporten. Het CDA begrijpt dan ook niet waarom er geen enkele voortgang zit in het realiseren van de zo door iedereen gewenste golfbaan in het Naarderbos. Voor het CDA is het Naarderbos belangrijk maar ook een dossier waar we het vertrouwen in het college aan het verliezen zijn. Nog een motie indienen? We hebben het overwogen maar we zien geen beweging en we willen juist resultaat. We zien alleen maar dat er meer en meer juridische kosten worden gereserveerd voor dit dossier. Waar is het oplossend vermogen van het college in deze?

Een korte stand van zaken; Het gebied ziet er steeds verwaarloosder uit. De omwonenden zien de waarde van hun woning dalen, een beoogde toplocatie voor sport blijft een locatie op papier en alle inwoners betalen mee aan de juridische kosten die er gemaakt worden om uit een impasse te komen met de ondernemer. Wat is het vooruitzicht?! Lange juridische procedures waarin diverse samenhangende dossiers met belastinggeld worden beslecht. En wat wil het college hier nu mee bereiken? Een golfbaan? Een financieel solide en transparant beleid?! Zonder oplossing kijken we naar een horizon van 2054.

Dit valt echt niet langer uit te leggen!

Voorzitter, het CDA vraagt het college om hun kokervisie los te laten, zich niet te verschuilen achter juridische processen maar gewoon in oplossingen te denken. Er lijkt te veel gebeurd te zijn om met de ondernemer samen tot een oplossing te komen. Stel u kwetsbaar op en kijk met een open vizier naar het Naarderbos, stel een mediator aan en geef die als opdracht: Wat is nodig om een golfbaan te realiseren waarmee we recht doen aan de sportvisie en de langgekoesterde wens van veel inwoners om weer een balletje te slaan. De ondernemer staat hier voor open want ook hij ziet dat een derde nodig is om de huidige impasse te doorbreken. Daarbij komt dat dit veel juridische kosten zal schelen en die besparing hebben we in de komende jaren hard nodig om, of uw ambities te realiseren, maar wat ons betreft om de komende zware jaren financieel verantwoord voor te bereiden.

Dank u wel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.