06 oktober 2019

CDA Zomerschool – echt een aanrader!

CDA Zomerschool – echt een aanrader!

 

In het tweede septemberweekend met meer dan 50 nieuwe leden van het CDA de Zomerschool gevolgd.

Twee intense dagen in Den Haag(inclusief bezoek aan de Tweede Kamer én een speeddate met Tweede Kamerleden) waar ik veel gelachen en geleerd heb.

We begonnen op vrijdag met een kennismaking en het viel gelijk op dat deze lichting goed verdeeld was; van 20 tot 82 jaar, man/vrouw, christelijk/moslim/niet gelovig en uit het hele land.

Bankiers, advocaten maar ook leraren en mensen uit de zorg. En natuurlijk een boer ;).

Na een introductie over de kern van het CDA (NL = Vrije Markt + Overheid + Maatschappelijke organisaties) zijn we met de groep naar de Tweede Kamer gewandeld in het warme Haagse zonnetje.

Ik kan iedereen deze tour aanraden; je ziet hoe klein alles eigenlijk is en je krijgt toch het gevoel dat je op zo’n blauwe stoel ook even je mening wilt geven, alsof je zelf in de Kamer zit..

 

Daarna speed-dates met verschillende Tweede Kamerleden; varkensboer Maurits von Martels, ex-Unileverdame Joba van den Berg en voormalige zorgwethouder René Peters. Ze wonen allemaal buiten den Haag (Overijssel, Zeeland en Oss) en slapen daarom dinsdag tot donderdag in een klein kamertje in Den Haag, vooral omdat veel debatten doorgaan tot diep in de nacht.
Nu de coalitie de helft van de zetels heeft (75 van de 150) is de kans groter dat zelfs midden in de nacht een “hoofdelijke stemming” wordt aangevraagd, dus daarom blijft iedereen ook plakken.

Gelukkig was het vrijdag en zijn we daarna lekker gaan eten en drinken (de een wat langer dan de ander)

Zaterdag was het vroeg op, want we hadden een debattraining. Leuk om te (leren) discussiëren, bijvoorbeeld “of een fietshelm verplicht moet worden” of “vuurwerk moet verboden worden”.
Ook hebben we kennis gemaakt met verschillende netwerken binnen het CDA, zoals CDA Pride (voor LHBTI), de Eduardo Frei Stichting, CDA Diversiteit en de CDA Vrouwen.

Het waren twee hele leuke dagen waar we elkaar goed hebben leren kennen, zo goed dat we nu als zomerschool 2019-groep onze eerste activiteit (naar Brussel!) aan het plannen zijn.

 

Groeten,

Robin

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.