04 november 2023

Herfst en verkiezingen 2023 - Column van de voorzitter, Bert Sonneveld

Op 22 november aanstaande kiezen wij de nieuwe Tweede Kamer.
Er staat echt iets op het spel. Niet alleen hoeveel zetels onze eigen partij, het CDA, krijgt of wie de premier straks wordt. Maar welke oplossingen we kiezen voor de crisissen in ons land: zorg, bestaanszekerheid, energietransitie, wonen en waarden & normen.
Het CDA heeft een sterk programma met oplossingen. En een echte christendemocraat die dat verwoord: Henri Bontenbal.
En dat in een tijd van spanningen; internationaal en in ons eigen land.

Oorlog

Naast ruim anderhalf jaar oorlog in Oekraïne is er nu ook oorlog in Gaza.
Op de ochtend van 7 oktober 2023 werden door Hamas vanuit de Gazastrook duizenden raketten op Israël afgevuurd en bloedbaden aangericht. Ten minste 1.300 burgers en militairen werden gedood. Meer dan 200 mensen werden gegijzeld en naar Gaza overgebracht. Na deze terroristische aanval had Israël recht op zelfverdediging. Maar een grondoorlog – zeker met militaire doelen in dichtbevolkt gebieden – veroorzaakt veel burgerslachtoffers en leed. De oorzaken zijn niet alleen de nederzettingen, 1948 of de eerdere oorlogen.
Het helpt om een onderscheid te maken tussen de regering van Israël en het Joodse volk en tussen Hamas en de Palestijnen. Het is en blijft complex.
Vrede is ver weg, maar de enige oplossing is een gezamenlijke keuze voor vrede.

Wereld

De internationale reactie laat ook een veranderende wereldorde zien. De eerste reactie van het Westen, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland en Europa, was eenzijdige steun aan Israël. Dat de rest van de wereld hier anders over denkt, blijkt uit de stemming over een resolutie van de Verenigde Naties die oproept tot een humanitair staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas: 120 stemmen voor, 14 tegen en 44 onthoudingen. Niet alleen China en Rusland stemmen tegenovergesteld aan de VS, maar vele landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika volgen hen; zo’n tweedeling was ook al te zien – door tegen te stemmen of te onthouden – bij een VN-resolutie die Rusland opriep om meteen met de oorlog in Oekraïne te stoppen.
Grote zorgen heb ik over de consequenties van de nieuwe zijderoute van China en de militaire ondersteunende activiteiten van Rusland in Afrika. India laat nu al zien dat het op de wip zit tussen twee blokken (China/Rusland – VS).

Nederland

Toenemend antisemitisme in Nederland sinds begin Gaza-oorlog. “De snelheid waarmee het aantal meldingen toeneemt, heb ik nog nooit eerder gezien”, zegt Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner.
Ook de hardnekkigheid waarmee de leus ’From the river to the sea, Palestine will be free’ gebruikt blijft worden; terwijl het bekend is dat Joodse inwoners er tot op het diepst door gekwetst worden.
En dat alles in een sfeer waarbij – zeker ook online – omgangsvormen worden verhard en er meer en meer bedreigingen zijn.

Ga stemmen!

Snel kunnen we dit niet veranderen. Maar met goede volksvertegenwoordigers zijn er wel de goede stappen te zetten.
Ik heb veel vertrouwen in de CDA-ers op onze verkiezingslijst.
Mijn vraag aan u is om met mensen in uw omgeving over uw stem op het CDA te spreken. Goed voorbeeld doet volgen…

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.