17 juli 2023

CDA Koggenland: kansen met woningbouw Obdam Tuindersweijde Zuid fase 2, 3 en 4.

Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Koggenland het bestemmingsplan Tuindersweijde Zuid fase 1 met 140 woningen vastgesteld. Binnenkort wordt gestart met het bouwrijp maken van dit terrein en mogelijk al eind dit jaar wordt gestart met de bouw van de woningen. De meeste woningen zijn inmiddels ook al verkocht. 

Omdat regeren betekent vooruit kijken heeft de gemeente een bestemmingsplan voor de volgende fasen van Tuindersweijde Zuid voorbereid. Na een inspraakperiode heeft de gemeenteraad op maandag  17 juli 2023 het bestemmingsplan Tuindersweijde Zuid fase 2, 3 en 4 Obdam vastgesteld. Dit bestemmingsplan biedt ruimte voor het bouwen van ruim 300 woningen. 

Versnellen bouw
CDA Koggenland heeft aangegeven blij te zijn met de vaststelling van dit plan en gevraagd dit bestemmingsplan versneld te realiseren. Die versnelling zou het CDA Koggenland graag zien door zo'n 80 tot 100 woningen per jaar te bouwen. Oorspronkelijk werden er in de kern Obdam zo'n 40 woningen per jaar gebouwd. Nu de woningnood zo hoog is, in Koggenland en landelijk, vindt het CDA Koggenland het een mooie kans om de woningbouwproductie op deze locatie fors op te voeren. De wethouder heeft bevestigd dat de woningbouwproductie voor geheel Koggenland opgevoerd wordt van 100 woningen per jaar naar 150 woningen per jaar. Met de realisatie van de woningen in dit bestemmingsplan wordt direct gestart nadat fase 1 van het bestemmingsplan is gerealiseerd.

Randweg Obdam
Positief is ook dat met dit bestemmingsplan de eerste fase van de randweg wordt geregeld, de aansluiting op de provinciale weg N 194 (de Braken). 

CDA Koggenland heeft verder de wethouder ook gevraagd in de verdere uitwerking aandacht te besteden aan meer zonnepanelen op de daken en een goede afwikkeling van de verschillende verkeersstromen richting het dorpscentrum. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.