06 november 2023

De spaarcenten raken op van de gemeente

Voor ons ligt de begroting voor 2024. CDA Koggenland bedankt de afdeling financiën voor de tijd die is gestoken in de beantwoording van de vele technische vragen die zijn gesteld. Het was fijn om die weer met elkaar te kunnen delen tijdens het vragenuur. Dit heeft voor CDA Koggenland een grote meerwaarde, want je leert ook van elkaars vragen. 

Gelukkig viel de september circulaire mee, mede daardoor heeft de begroting een positief saldo. Dat klinkt prachtig, maar is de begroting wel zo positief als het college ons wil laten geloven? Wij missen in deze begroting nog een aantal grote investeringen. Zoals de nieuw te bouwen gymzaal in Obdam, maar ook de verkeersmaatregelen in Berkhout. 

Hoe rooskleurig is deze begroting daarmee werkelijk?

CDA Koggenland maakt zich ernstig zorgen over het gemak waarmee in deze raadsperiode geld wordt uitgegeven. Eind 2025 zijn alle spaarcenten op, staan we zelfs in de min! Er wordt nu al geld geleend. Koggenland is altijd een financieel  gezonde gemeente geweest, daar zijn we trots op! Maar als we zo gemakkelijk geld uit blijven geven, zullen we nog meer geld moeten lenen om alle investeringen te kunnen bekostigen. Ieder miljoen dat we lenen kost 40 a 50.000 euro aan rente per jaar! Zo lopen we het risico om in no-time onder financieel toezicht van de provincie te komen. Zo doe je dat toch ook niet met je eigen huishoudboekje? En uiteindelijk komt de rekening bij de inwoner.  Met vriendelijke groeten,

Rianka te Winkel-Pancras

Fractievoorzitter CDA Koggenland

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.