18 mei 2023

Kermislocatie Obdam: naar de Dorpsstraat!

Dat de kermislocatie in Obdam vanwege corona werd verplaatst naar het terrein buiten het dorp begrepen veel mensen nog wel. Dat de kermis daar in 2022 weer werd gehouden leverde veel onvrede op. Het CDA heeft het college in 2022 gevraagd de kermis weer terug te brengen naar het centrum van Obdam, voor het CDA was het immers heel duidelijk dat een grote meerderheid van de inwoners voorstander was van de kermis in het dorp. Het college was daar niet van overtuigd en daarom werd er een bewonerspeiling toegezegd na de kermis van 2022. De uitkomst zou bepalend zijn voor de locatie van de kermis in 2023. Al wat er gebeurde, geen peiling. Maar wel werd er ondertussen vergunning verleend voor wederom de kermis op het veldje buiten het dorp.  

Aan de bel getrokken

Opnieuw trok het CDA aan de bel waarop er alsnog een peiling werd uitgezet. Inmiddels was het april 2023. Misschien tot verrassing van het college maar zeker niet tot verrassing van het CDA geeft meer dan 85% van de inwoners aan dat de kermis terug moet naar het centrum van het dorp.

En wat is dan vervolgens de reactie van het college op de uitslag…..’voor 2023 lukt het niet meer om de kermis te verplaatsen van het veld buiten het dorp naar het centrum en voor 2024 nemen we de uitslag mee’.

Tja, als je als college de mond vol hebt van participatie door de inwoners en je gaat zo met de uitslag van een bewonerspeiling om dan doe je toch iets niet goed. Dit helpt niet om burgers te laten participeren en schaadt het vertrouwen in de politiek.

Gemeente beslist uiteindelijk 

Natuurlijk is het ook relevant wat de kermisexploitanten zelf willen, maar uiteindelijk beslist het gemeentebestuur.  

CDA Koggenland is duidelijk: de kermis van Obdam moet terug naar het dorpscentrum!

CDA Koggenland is voor levendige en bruisende dorpen, daar hoort ook samen kermis vieren bij.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.