Project 1733 Wandelnetwerk
06 februari 2024

Veilige spoorwegovergang Obdam voetgangers

CDA Koggenland heeft het college gevraagd met een voorstel te komen voor het doortrekken van het trottoir aan de oostzijde van de Dorpsstraat op de spoorwegovergang in de Dorpsstraat in Obdam. 

Er wonen steeds meer mensen aan de oostzijde van de Dorpsstraat. Na Meerweijde en Polderweijde worden er in de komende jaren woningen gebouwd in het uitbreidingsplan Tuindersweijde. Ook wonen er steeds meer mensen in het uitbreidingsplan Hofland, ten noorden van de spoorlijn. Al deze mensen, voor een belangrijk deel ook jonge kinderen, moeten nu tweemaal de Dorpsstraat oversteken als zij zich verplaatsen van huis naar bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk, de apotheek, het consultatiebureau, de Stichting Jeugdwerk, etc. Behalve voor kinderen geldt dit natuurlijk ook voor ouderen die bijvoorbeeld zelfstandig met de rollator naar de huisartsenpraktijk willen en weer terug. Andersom moeten de kinderen vanuit Obdam Noord die naar bijvoorbeeld de basisschool de Caegh gaan nu ook tweemaal de Dorpsstraat oversteken. Als het trottoir aan de oostzijde van de Dorpsstraat wordt doorgetrokken over de spoorwegovergang is dat oversteken niet meer nodig. Daarmee ontstaat een veel veiliger verkeerssituatie. 

CDA Koggenland heeft de wethouder meegegeven voor de uitvoering van dit plan ook subsidie op te halen bij de provincie. Ook kan gekeken worden naar de opbrengsten die de gemeente heeft gerealiseerd met de verkoop van gronden in het bestemmingsplan Hofland. 

De wethouder heeft de oproep goed ontvangen en heeft toegezegd met een plan te komen. 

Johan Ursem

Gemeenteraadslid Koggenland

CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.