16 juni 2017

Column Arie: Gemeenteraadsverkiezingen 2018

10 mei was er een bijeenkomst voor inwoners die geinteresseerd zijn in lokale politiek. Dit is in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Die avond waren er raadsleden die vertelden over hun raadswerk. 

Soms sta je als raad voor een moeilijke beslissing; wat voor gevolgen heeft dat voor de inwoners? Het levert wel eens kritiek op. En complimenten geven in Westfriesland doet men niet zo snel. Maar je staat er niet alleen voor, want er moet een meerderheid in de raad zijn. Het raadswerk heeft ook een andere kant. Je komt op een heleboel plaatsen. Laatst gingen we op bezoek naar de Energie Coöperatie West-Friesland. Die wil voor de kassen in het Grootslag gebruik laten maken van aardwarmte. Ze gaven veel informatie en namen ons mee in de procedure, die nodig is om het warme water (ongeveer 90c) naar boven te krijgen zonder de bodem schade toe te brengen, het verminderen van CO2 uitstoot en het besparen van aardgas.

20 mei waren we als raadslid bij de opening van de Faith Moskee in de kern Medemblik. Nadat we een paar jaar geleden een besluit namen over de locatie, moest er nog veel werk door de Turkse gemeenschap verzet worden. De architect had voor een ontwerp gekozen dat moest passen in de omgeving. Dat is prima gelukt. Bovendien is het niet alleen een plek geworden voor gebed, maar er kunnen ook andere activiteiten plaatsvinden. Ik vond het een interessant bezoek.

Het raadswerk kost natuurlijk tijd, maar het verruimt ook je blik.

Arie Schouten, [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.